Gondolkodott már azon, hogy a Szaturnusznak miért vannak óriási, gyönyörű gyűrűi, míg a nála nagyobb szomszédos Jupiternek nincsenek? A kutatók rájöhettek a megoldásra.

A Jupiter gyűrűinek hiánya a gázóriás holdjainak hibája

- fejtette meg a nagy rejtélyt a Planetary Science című csillagászati szakfolyóirat legújabb tanulmánya.

"Azt találtuk, hogy a Jupiter körül keringő Galilei-holdak - amelyek közül az egyik a legnagyobb hold a Naprendszerünkben - rendkívül gyorsan elpusztítanák az esetlegesen kialakuló nagy gyűrűket" - mondta Stephen Kane vezető szerző, a UC Riverside asztrofizikusa a sajtóközleményben. Ennek eredményeként nem valószínű, hogy a Jupiternek a múltban valaha is lehettek méretes gyűrűi".

A Jupiter a Juno felvételénForrás: NASA

A gyűrűk fura urai

A kutatók lefuttattak egy szimulációt, amely figyelembe vette a Jupiter és négy holdjának pályáját. Azt találták, hogy a holdak gravitációs vonzása elég erős ahhoz, hogy az bolygó gyűrűit alkotó jégdarabokat kilökje a Jupiter pályájáról, sőt, a holdak magukba szippanthatják a gázóriás körül keringő anyagot.

A masszív bolygók masszív holdakat alkotnak, ami megakadályozza, hogy jelentős gyűrűkkel rendelkezzenek" - magyarázta Kane. A Jupiter legnagyobb holdja, a Ganümédész például akkora, mint a Merkúr.

Bár a Jupiternek vannak gyűrűi, a kutatók szerint a Szaturnusz gyűrűihez képest elég jelentéktelenek, és csak speciális kutatóeszközökkel lehet látni őket. A Jupiter gyűrűit először a Voyager-űrszonda figyelte meg.