Szörnyű figyelmeztetést üzennek az „éhségkövek” a múltból

kő, aszály, folyó, szárazság
Európa-szerte csökken a folyók vízszintje a történelmi aszályban, feltárva az „éhségkövek” évszázados figyelmeztetéseit az éhínségről és a nehézségekről
Vágólapra másolva!
Erős aszály teszi egyre kisebbé és kisebbé a folyókat Európa-szerte, amit felfedte azokat az évszázadokkal ezelőtt faragott köveket, amelyek figyelmeztik a jövő nemzedékeit az előttünk álló nehéz időkre.
Vágólapra másolva!

A Miami Herald lap a minap arról számolt be, hogy a helyiek beszámolója szerint évszázados sziklák, úgynevezett „éhségkövek" bukakntak fel a vízből a múlt héten, amikor az európai folyók kiszáradtak az aszály miatt. Az egyik ilyen kő az Elba folyó partján található, amely a Cseh Köztársaságban kezdődik és Németországon keresztül folyik.

A sziklatömb 1616-ból származik, és egy német nyelvű figyelmeztetést véstek bele: „Wenn du mich seehst, dann weine", ami annyit tesz magyarul: „Ha látsz engem, akkor sírj".

Egy 2013-as tanulmány szerint ezeket a sziklákat „a nehézségek évei és a történelem számára elveszett szerzők kezdőbetűi cizellálták", hozzátéve, hogy az „alapfeliratok a szárazság következményeire, éhiníségre és nehézségekre figyelmeztetnek".

Európa-szerte csökken a folyók vízszintje a történelmi aszályban, feltárva az „éhségkövek” évszázados figyelmeztetéseit az éhínségről és a nehézségekről Forrás: PETR DAVID JOSEK AP

– írták a kutatók, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – 1900 előtt a következő szárazságokról emlékeznek meg a kövön: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 és 1893 évről.

Szakemberek szerint ezek a „hidrológiai tereptárgyak" utoljára egy 2018-as aszály idején kerültek felszínre. A kutatók azonban úgy vélik, hogy az Európát jelenleg érintő szárazság az elmúlt 500 év legrosszabbja lehet, ami a következő három hónapban fokozódhat.

Egyre több kutatás köti össze a gyakoribb és intenzívebb aszályokat az éghajlatváltozással.

Az emelkedő globális hőmérséklet ugyanis változást okoz a csapadék mennyiségében és fokozza a párolgást. A European Drought Observatory szervezet szerint Európa 47 százaléka szárazságra figyelmeztető viszonyok közé került, ami azt jelenti, hogy nedvességhiány van a talajban; további 17 százalék van „készenlétben", ami azt jelenti, hogy a növényzet „stresszes".

A most felfedezett „éhségkövek" nem az egyetlen rejtett „ereklyét" jelentik, amelyek a szárazság miatt kerültek elő az európai folyókban.

Az éghajlatváltozás miatti apadó vizek az olaszországi Pó folyóban számos régészeti kincset, többek között egy második világháborús bárka elsüllyedt hajóroncsát is feltárták.