Hegyikristályokkal jelölték meg ezeket a bizarr temetkezési helyeket

hegyikristály
Ilyen összetört hegyikristály darabokat találtak a temetkezési helyeken
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a korai neolitikumban élő emberek hegyikristályokat használtak a temetkezési helyek megjelölésére. A Manchesteri Egyetem régészei a Cardiffi Egyetemmel és a Herefordshire Megyei Tanáccsal együttműködve ugyanis a kvarc ásvány színtelen, drágakőként használt változatát fedezték fel az angliai herefordshire-i Dorstone Hillben végzett ásatások során.
Vágólapra másolva!

Az angliai helyszín egy egyedülálló komplexum, amely facsarnokokból, temetkezési halmokból és különféle kerítésekből áll, amelyek valószínűleg a korai neolitikumból származnak és mintegy 6000 évesek.

A Dorstone Hillben talált hegyikristályok egy ritka típusú átlátszó kvarcot képviselnek, amelyek nagy, hatszögletű drágakövekben képződnek.

Az ásványokat egykor összetörték és láthatóan szándékosan helyezték el a temetkezési halmokban. A szakértők úgy vélik, hogy a kristályanyagot sok generáción keresztül tehették a helyszín különböző pontjaira, akár háromszáz éven át.

Ahogy arra a kutatók rámutattak, igen kevés hely akad a Brit-szigeteken, ahol ilyen magas tisztaságú kristályokat találhatunk,

a legközelebbi ilyen terület a Snowdonia Észak-Walesben és a St David's Head Délnyugat-Walesben. Ez azt jelenti, hogy a Dorstone Hill környékén élő ősi emberek hozhatták az anyagot nagy távolságokon keresztül a helyszínre.

Ilyen összetört hegyikristály darabokat találtak a temetkezési helyeken Forrás: Manchesteri Egyetem

Az Egyesült Királyságban csak néhány őskori lelőhelyen találtak bizonyítékot hegyikristályokra, de kevés vizsgálatot végeztek azok célja vagy jelentősége megállapítására. A csapat most azt feltételezi, hogy az anyagot a helyi identitás jelzésére és a Brit-szigetek körüli helyekkel való kapcsolataik bemutatására, valamint a temetkezési hely megjelölésére használhatták a korabeli emberek.

– mondta Dr. Nick Overton, a kutatás vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A hegyikristályok nagyon szokatlannak tűnnek más kövekhez képest, és rendkívül jellegzetesek, mivel egymáshoz ütéskor vagy dörzsöléskor fényt bocsátanak ki, és kis szivárványfoltokat hoznak létre.

Hozzátette: úgy vélik, hogy a kristályok használata egyfajta emlékezetes pillanatokat hozott létre, amelyek összehozta az embereket, helyi identitást adott és összekapcsolta az élőket azokkal a halottakkal, akiknek a maradványait itt helyezték örök nyugalomra.