A fény- és zajszennyezéstől kialvatlan városi énekesmadarak énektudása, párzási képességei is romolhatnak - állapította meg egy új ausztrál kutatás.

A Biology Letters tudományos lapban szerdán publikált tanulmány szerzői szerint jó okuk van feltételezni, hogy a madarak alváshiánya befolyással van az énektanulásra és emlékezetre, a párzásra és a területi viselkedésre.

Minden eddig tanulmányozott állatnál - a medúzáktól és a laposférgektől a madarakig és az emlősökig - megállapították, hogy van alvásideje. Egy PhD-dolgozat részeként az ausztráliai szarkák és a pásztormejnók alvászavarait vizsgáló tanulmány szerint az emberek esetében az alváshiány befolyásolja a beszédet és a nyelvtanulást.

Széncinege egy városi parkbanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Monika Skolimowska

A madarak énekhangjaikat egymás felismerésére, párkeresésre és védekezésre használják a tanulmány szerint. A kutatók megjegyzik, hogy az alvászavar feltehetően hatással van a madarak hangadási képességeire és az énektanulásukra. Az alváshiány okozta hangváltozásoknak káros következményei lehetnek a madarak szaporodási sikerére, így a fennmaradásukra.

Juliane Gaviraghi Mussoi, az Aucklandi Egyetem biológiai tanszékének doktorandusza, a tanulmány szerzője elmondta: "Ha rosszul alszunk éjjel, nehéz hatékonyan kommunikálni. A beszédük összefolyik, nehezünkre esik kifejezni a gondolatainkat. Úgy tűnik, hogy a madaraknak ugyanez a problémájuk".

A madarak területük védelmében, társkeresés közben és egymással kommunikálva énekelnek. A többek között fény- és zajszennyezés miatti alvási zavarok befolyásolhatják a madarak énekét, és ennek negatív következményei lehetnek a szaporodásukra, fennmaradásukra. Egyelőre azonban csak ismerkedünk azzal, hogy milyen hatásai vannak az álmatlan éjszakáknak a madárdalra - mondta Mussoi.