Zimbabwében zömmel oltatlan gyerekek haltak bele a kanyarójárványba

zimbabwe, kanyaró
Vágólapra másolva!
Zimbabwében 157, többnyire oltatlan gyerek halt bele az április elején kitört kanyarójárványba az afrikai ország tájékoztatási miniszterének szerdai közlése szerint.
Vágólapra másolva!

Monica Mutsvangwa azt mondta, legalább 2056 megbetegedést jelentettek, és a halottak túlnyomó többsége oltatlan volt.

A kormány egyúttal bejelentette, hogy nagyszabású oltási kampányt indít a hat hónap és 15 év közötti gyerekek beoltására, ehhez pedig meg kívánja nyerni a vallási és közösségi vezetők támogatását.
Április elején a keleti Manicaland városból jelentették az első megbetegedéseket, majd a járvány elterjedt az egész országban.

Bár Zimbabwében a koronavírus-járvány tetőzése alatt sem állították le a gyerekek kanyaró elleni oltási kampányát, több vallási közösség rossz szemmel nézi az oltást. A keresztény gyülekezetek a modern orvoslás helyett a tradicionális gyógymódokat ajánlják a híveknek.

Az egészségügyi tárca szerint a kanyarós megbetegedések akkor terjedtek el, amikor a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítésével ismét megteltek a templomok.

Forrás: AFP/Str

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban azt közölte, hogy Afrikában idén márciusig a tavalyi év azonos időszakához képest 400 százalékkal nőtt a kanyarós megbetegedések száma. A tájékoztatás szerint január elejétől március végéig csaknem 17 500 kanyarós megbetegedést regisztráltak a kontinensen, és eddig 20 ország jelentett kanyarójárványt, nyolccal több, mint a múlt év ugyanezen időszakában.

A világszervezet a növekedést a Covid-19 miatt elakadt oltási kampányoknak tulajdonítja.
Júliusban az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arról számolt be, hogy világszerte mintegy 25 millió gyerek nem kapott oltást kanyaró és más betegségek ellen.