Zimbabwében 157, többnyire oltatlan gyerek halt bele az április elején kitört kanyarójárványba az afrikai ország tájékoztatási miniszterének szerdai közlése szerint.

Monica Mutsvangwa azt mondta, legalább 2056 megbetegedést jelentettek, és a halottak túlnyomó többsége oltatlan volt.

A kormány egyúttal bejelentette, hogy nagyszabású oltási kampányt indít a hat hónap és 15 év közötti gyerekek beoltására, ehhez pedig meg kívánja nyerni a vallási és közösségi vezetők támogatását.
Április elején a keleti Manicaland városból jelentették az első megbetegedéseket, majd a járvány elterjedt az egész országban.

Bár Zimbabwében a koronavírus-járvány tetőzése alatt sem állították le a gyerekek kanyaró elleni oltási kampányát, több vallási közösség rossz szemmel nézi az oltást. A keresztény gyülekezetek a modern orvoslás helyett a tradicionális gyógymódokat ajánlják a híveknek.

Az egészségügyi tárca szerint a kanyarós megbetegedések akkor terjedtek el, amikor a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítésével ismét megteltek a templomok.

Forrás: AFP/Str

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban azt közölte, hogy Afrikában idén márciusig a tavalyi év azonos időszakához képest 400 százalékkal nőtt a kanyarós megbetegedések száma. A tájékoztatás szerint január elejétől március végéig csaknem 17 500 kanyarós megbetegedést regisztráltak a kontinensen, és eddig 20 ország jelentett kanyarójárványt, nyolccal több, mint a múlt év ugyanezen időszakában.

A világszervezet a növekedést a Covid-19 miatt elakadt oltási kampányoknak tulajdonítja.
Júliusban az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arról számolt be, hogy világszerte mintegy 25 millió gyerek nem kapott oltást kanyaró és más betegségek ellen.