Egy új tanulmány szerint az indonéziai majmok köveket használnak önkielégítésra, ami alátámasztja az úgynevezett szexjáték-hipotézist.

A közönséges makákókat (Macaca fascicularis) tanulmányozó kutatók azt találták, hogy a majmok ismétlődően kövekkel ütögetik és dörzsölik a nemi szervüket, hogy kielégítsék magukat - olvasható a New Scientist által ismertetett tanulmányban. Ez a megállapítás további bizonyítékot szolgáltat az ugyanezen kutatók által egy korábbi tanulmányban felvetett szexjáték-hipotézisre, amely a tevékenységet egyfajta eszközökkel segített maszturbációként mutatja be.

A kutatócsoport megállapította, hogy a különböző korcsoportokba tartozó hímek és nőstények mindegyike használt köveket arra, hogy játsszon magával, de a csoportok között némi eltérés mutatkozott. A nőstény majmok válogatósabbak voltak az általuk használt köveket illetően, míg a fiatal hímek vettek részt a legtöbbet a tevékenységben. A majmokat tanulmányozó kutatóknak általában nem kellett sokáig várniuk a viselkedés megfigyelésére.

Közönséges makákó az ubudi Szent MajomerdőbenForrás: Biosphoto via AFP/H. Curtis / Biosphoto/H. Curtis

"Elég rendszeresen látni a nemi szervek kővel való ütögetését és dörzsölését" - mondta a Live Science-nek a vezető szerző, Camilla Cenni, a kanadai Alberta állambeli Lethbridge Egyetem doktorandusza. "Természetesen nem folyamatosan csinálják, de ha megállsz és figyeled őket, akkor ha elkezdenek kövekkel játszani, valószínűleg ezt fogják csinálni".

Egyes makákópopulációk rendszeresen használják a köveket viselkedési repertoárjuk részeként, látszólag egyfajta játékként. Köveket hordoznak magukkal, dörzsölik őket a felületekhez, és összeütik őket. Ez a kőmanipuláció valószínűleg kulturális eredetű, mivel csak bizonyos populációkban fordul elő - mondta Cenni.

Közönséges makákó kölykévelForrás: Biosphoto via AFP/© Ignacio Yufera / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Ignacio Yufera

Az új tanulmányban leírt "önirányított, eszközzel segített maszturbáció" valószínűleg ebből a szélesebb körű kőhasználatból ered. Ezt azonban eddig csak egy makákópopulációnál dokumentálták, az indonéziai Balin.

"Amikor az állatok szerszámhasználatáról beszélünk, általában a túléléssel kapcsolatos esetekre gondolunk" - mondta Cenni. A csimpánzok (Pan troglodytes) például köveket használnak a diófélék feltörésére, hogy megehessék azokat. "Egyre több tanulmány utal azonban arra, hogy a tárgyak eszközként való használata nem feltétlenül a túléléshez kötött. Ez a maszturbációs viselkedés egyértelmű példa erre."

Az új kutatás a Cenni által vezetett, a Physiology & Behavior című folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmányra épül. A tanulmány először a hím makákóknál vetette fel a szexjáték-hipotézist, míg az új kutatás a hímeket és a nőstényeket, valamint azok lehetséges motivációját egyaránt vizsgálta.

Makákók egy indonéz templom lépcsőinForrás: Mint Images via AFP/© Mint Images/Mint Images

A fiatal hímek lényegesen több időt töltöttek a tevékenységgel, mint a kifejlett hímek. A felnőtt hímek voltak a legkevésbé hajlamosak a kőmaszturbációra, valószínűleg azért, mert felnőtt nőstényekhez jutottak. Mindkét nem egyes makákói között azonban nagy eltérések mutatkoztak. "Ezeken a csoportokon belül is vannak majmok, amelyek sokkal többet csinálják, mint mások" - mondta Cenni.

A majmok városi makákók voltak, amelyek az Ubud városában lévő Szent Majomerdő védett területen és környékén éltek. Szabadon kószálnak és az emberek etetik őket. A kutatók azt feltételezik, hogy az etetés enyhítheti a majmokra nehezedő táplálékkeresési nyomást, s ez arra készteti őket, hogy jobban részt vegyenek a kővel kapcsolatos viselkedésformákban. Más szóval, több szabad idejük van, mint a másutt élő majmoknak, és azt leginkább a kövekkel töltik.

A tanulmány augusztus 4-én jelent meg online az Ethology című folyóiratban.