Mutatunk egy csodaszert, ami valóban enyhíti a depressziós tüneteket

D-vitamin
A D-vitamin hozzájárul szervezet egészségéhez és támogatja az immunrendszer működését
Vágólapra másolva!
Testünknek megfelelő mennyiségű D- vitaminra van szüksége ahhoz, hogy normálisan működjön – mind fizikailag, mind szellemileg –, és egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin hiánya összefügg a depresszióval.
Vágólapra másolva!

Most a kutatók egy 41 korábbi tanulmány új metaanalízisét végezték el, amely azt sugallja, hogy a D-vitamin-kiegészítők szedése enyhítheti a depressziós tüneteket azoknál az embereknél, akiknél már depresszióval diagnosztizáltak.

Ez pedig egy sor lehetséges alternatív kezelési lehetőséget nyithat meg.

A kalcium- és foszfátszint szabályozásán túlmenően a szakemberek úgy gondolják, hogy a D-vitamin hozzájárul a központi idegrendszer különböző funkcióinak szabályozásához – és a korábbi állatokon végzett kutatások azt is muttaják, hogy akár az agy kémiai egyensúlyának szabályozásában is szerepet játszhat. Így adhat magyarázatot a D-vitamin és a mentális egészség közötti összefüggésre.

A D-vitamin hozzájárul szervezet egészségéhez és támogatja az immunrendszer működését, de az új kutatások szerint a depresszió tüneteit is csökkentheti Forrás: Shutterstock

– mondta Tuomas Mikola, a Kelet-Finnországi Doktori Egyetem kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Az új metaanalízis 41 tanulmány összesen 53 235 résztvevőjére terjedt ki, beleértve a depresszióban szenvedőket és a depresszióval nem küzdőket, a D-vitamin-kiegészítőket és a placebót szedőket, valamint a különféle fizikai állapotú személyeket. Míg az alkalmazott adagok eltérőek voltak, a tipikus D-vitamin-kiegészítés napi 50-100 mikrogrammot tett ki.

Kiderült, hogy a depresszióban szenvedő résztvevőknél a D-vitamin-kiegészítők hatékonyabbnak bizonyultak a depressziós tünetek enyhítésében, mint a placebók.

A kutatók szerint a D-vitamin-kiegészítők rövidebb sorozatokban (12 hét alatt) a leghatékonyabbak.

– írták a kutatók a Critical Reviews in Food Science and Nutrition című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Mivel a depressziót a fogyatékosság vezető okának tartják világszerte – amely évente több mint 280 millió embert érint –, és

az antidepresszánsok nem mindenkinél hatásosak, sürgősen további kezelési lehetőségeket kell feltárni.

A tudósok hozzáteszik: az eddig rendelkezésünkre álló adatok nem elegendőek annak bizonyítására, hogy az alacsony D-vitamin szint depressziót okoz, vagy hogy a kiegészítők hatékony kezelést jelentenek.