Új megvilágításba került a testtartás és a hátfájás közötti kapcsolat

hátfájás, hátfájdalom
A hátfájásnak több oka lehet, de a kezelések módja most tovább bővült
Vágólapra másolva!
A hátfájás a rokkantság vezető oka világszerte. A legtöbb ember élete során tapasztal egy-egy hátfájással telített, igen gyötrelmes időszakot. A probléma gyakran serdülőkorban jelentkezik, és gyakoribbá válik felnőtteknél. A hátfájásban szenvedő emberek 25 százalékánál ez tartóssá válhat, ami egyfajta fogyatékosságot okozhat, amitől az egyén szorongatóvá válhat.
Vágólapra másolva!

Számos nézet terjedt el ezzel kapcsolatban

A hátfájás befolyásolhatja azokat a képességeinket, hogy részt tudunk-e venni a mindennapi életben, képesek vagyunk-e a fizikai aktivitás végzésére és a munkára. Az olyan tevékenységek, mint az ülés, az állás, a hajolás és emelés, gyakran súlyosbítják a hátfájást.

Általánosan elterjedt hiedelem, hogy a „jó" testtartás különösen fontos a gerinc károsodástól való megóvásához, valamint a hátfájás megelőzéséhez és kezeléséhez.

Mindezt általában úgy definiálják, mint „egyenesben" ülni, „magasan és egyenesen" állni, valamint guggolásos technikával és „egyenes háttal" megemelni valamit. A szakemberek ezzel szemben gyakran figyelmeztetnek a „roskadt" ülésre, a „ledőlt" állásra és a „görnyedt háttal" vagy hajlott testtartással történő emelésre.

A hátfájásnak több oka lehet, de a van pár trükk ellene Forrás: Pexels

Ezt a nézetet széles körben vallják a hátfájdalmakkal küzdő és az abban szenvedő emberek, valamint a foglalkozás-egészségügyi és az alapellátásban dolgozó klinikusok.

Meglepő módon azonban nincs bizonyíték a „jó" testtartás és a hátfájás közötti szoros kapcsolatra. A kutatók szerint az utóbbi felfogása a társadalmi kívánatosság és az alaptalan feltételezések kombinációjából ered. A szisztematikus áttekintések (egy területen több tanulmányt vizsgáló tanulmányok) azt találták, hogy a dolgozók számára alkalmazott ergonómiai beavatkozások, valamint a fizikai dolgozók számára a legjobb emelési testtartására vonatkozó tanácsok nem csökkentették a munkával összefüggő hátfájást. De akkor mi a teendő?

Az ülő és álló testhelyzet kérdése

A szakemberek számos tanulmányt végeztek a gerinctartás és a hátfájás közötti összefüggés feltárására.

– mondta Peter O'Sullivan, a Curtin Egyetem az izom-csontrendszeri fizioterápia professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Nem sok támogatást találtunk ehhez a nézethez.

A helyes testtartás sok kérdést vet fel Forrás: Pinterest

Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal a szisztematikus áttekintésekkel, amelyek nem találtak következetes különbséget az ülő vagy álló testhelyzetben a hátfájással küzdő és nem szenvedő felnőtt populációk között.

A kutatók rámutatnak: bár az emberek különféle gerinctartásokat vesznek fel, de egyetlen testtartás sem védheti meg az embert a hátfájástól.

A dőlt és egyenes testtartású emberek viszont láthatóan hátfájást tapasztalnak.

De mi a helyzet az emelő testtartással?

Az emelés közbeni „jó" vagy biztonságos háttartásra vonatkozó, globálisan elfogadott foglalkozás-egészségügyi gyakorlatok szintén hiányoznak a tudósok látóköréből.

– mutatott rá Leon Straker, a Curtin Egyetem fizioterápia kutatója. – A közelmúltban végzett laboratóriumi vizsgálatunk azt találta, hogy azok az emberek, akiknek nincs hátfájása és akik több mint öt éve fizikai munkát végeztek, nagyobb valószínűséggel emeltek hajlottabb, kerekítettebb hátú testtartással.

Fontos a fizikai aktivitás hátfájás ellen Forrás: pexels.com

Hozzátette: összehasonlításképpen elmondható, hogy a hátfájástól szenvedő fizikai munkások inkább guggolásos emelést alkalmaztak egyenesebb háttal. Más szóval,

a hátfájásban szenvedők hajlamosak követni a „jó" testtartási tanácsokat, de azok, akik nem a „jó" módon emelnek, nem szenvednek nagyobb hátfájástól.

Egy kisebb tanulmányban a bénító hátfájástól szenvedők a felépülésük során kevésbé figyeltek a testtartásukra, és általában mondhatni eltávolodtak a „jó" testtartási tanácsoktól.

Ha nem testtartás, akkor mi más?

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy egyedül a „jó testtartás" megelőzné vagy csökkentené a hátfájást. Az emberek gerince mindenféle formájú és méretű lehet, így a testtartás mindenkinél nagyon egyedi.

– emelte ki Nic Saraceni, a Curtin Egyetem oktatója. – Míg a hátfájdalom intenzív és szorongató lehet, a legtöbb ember, tehát a hátfájósok 90 százaléka számára a hátfájás nem jár azonosítható szövetkárosodással vagy patológiával.

A hátfájás lehet kényelmetlen, hirtelen fellépő, súlyos vagy nem megszokott terheléshez kapcsolódó rándulás, de

előfordulhat úgy is, mint egy rossz fejfájás, ahol nincs sérülés.

Meg kell próbálni elkerülni valahogyan a stresszt Forrás: Pinterest

Fontos, hogy az emberek sebezhetőbbek a hátfájással szemben, ha egészségi állapotuk veszélybe kerül, például ha valaki:

  • stresszes;
  • rossz hangulatot tapasztal;
  • fáradt vagy kimerült;
  • rosszul alszik;
  • kevésbé aktív.

A hátfájás pedig nagyobb valószínűséggel fennmarad, ha egy személy:

  • túlságosan aggódik és fél a hátfájástól;
  • túlzottan védi a hátát és kerüli a mozgást, a fizikai aktivitást, a munkát és a társadalmi szerepvállalást.

Mit tehetünk a hátfájás ellen?

Egy kis csoportban (1-5 százalék) a hátfájást patológia okozhatja, beleértve a törést, rosszindulatú daganatot, fertőzést vagy idegkompressziót (ez utóbbi lábfájdalmakkal, izomerő- és érzésvesztéssel jár). Ilyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni.

A legtöbb embernél (90 százalék) azonban a hátfájás a háti „struktúrák" érzékenyebbé válásával jár, de nem azonosítható szövetkárosodással.

Ebben a helyzetben a „jó" testtartásra való túlzott összpontosítás elvonhatja a figyelmet más, a gerinc egészsége szempontjából fontos tényezőkről.

Fontosak az egészséges alvási szokások Forrás: Pexels

A szakemberek javaslatai hátfájás esetén:

  • mozgassa és ellazítsa el a hátát;
  • az Ön által preferált rendszeres fizikai tevékenység végzése;
  • önbizalom építése, fittség és erő megőrzése a szokásos napi feladatokhoz;
  • az egészséges alvási szokások és a testsúly fenntartása;
  • általános testi és lelki egészségének gondozása.

Néha ehhez némi támogatásra és egy képzett klinikus által nyújtott felkészítésre van szükség. Ha tehát ülünk vagy állunk, keressünk kényelmes, nyugodt testhelyzeteket, és variáljuk
azokat. Szakemberek tanácsa szerint a természetes módon való emelés is rendben van, de mindig győződjünk meg róla, hogy elég erősek vagyunk a feladathoz.