Titokzatos kőkörök tűntek fel a kiszáradó víztározóban

dolmen
A spanyol Stonehenge-ként is emlegetett Guadalperal Dolmen
Vágólapra másolva!
Súlyos aszályok miatt csökkent a spanyolországi Valdecanas-tározó vízszinje, ami felfedett egy titokzatos kőkört. A Guadalperal-i dolment gyakran a spanyol Stonehenge-nek is nevezik, mert nagyon hasonlít angliai „társára".
Vágólapra másolva!

A Guadalperal Dolmen egy megalitikus emlékmű, amely Krisztus előtt 5000-ből származik és a spanyol Peraleda de la Mata városában, Campo Arañuelo régióban található.

A dolmen összesen százötven gránitkövet tartalmaz, függőleges elrendezésben, amely egyfajta tojásdad alakú kamrát alkot.

Egy folyosón keresztül érhető el, ahol a bejáratnál egy nagy menhir található. Utóbbi jelentése a kelta magányos kő szóból fakad, ami függőlegesen felállított köveket takar.

A kamra száznegyven kőből áll, amelyet a szakemberek szerint eredetileg halom borított, és egy másik körgyűrű veszi körül, amely a felső halmot tartalmazta.

A spanyol Stonehenge-ként is emlegetett Guadalperal Dolmen Forrás: Pleonr - CC BY-SA 4.0

A spanyol megalitikus emlékművet 1926-ban fedezték fel egy kutatási és ásatási projekt során, amelyet Hugo Obermaier német régész vezetett 1925 és 1927 között.

A Valdecañas-tározó építése 1963-ban elöntötte a titokzatos kőemléket, ami azóta tovább rongálta azt a kövek és metszeteik erodálásával.

A Nature Geoscience folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tározók szintje a kapacitás 28 százalékára esett vissza, amit az elmúlt évszázadok egyik legpuszítóbb szárazsága okoz.

Szakemberek úgy vélik, ez az Ibériai-félsziget elmúlt 1200 évének legszárazabb állapota.

A régészek most kihasználják az alkalmat, hogy tanulmányozzák a Guadalperal Dolmen-t, a Raíces de Peralêda Kulturális Egyesület pedig petíciót indított az emlékmű áthelyezésére és megőrzésére.

– mondta Angel Castaño, egy spanyol kulturális csoport elnöke a Local weboldalnak, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz.

A petíció már elérte a 45 682 aláírást a kitűzött ötvenezerből.