Két hónapig kólával itatták a patkányokat, ami utána jött, az félelmetes

Dr Life, Napi 8 liter kóla végzett a 38 éves Victoria Lane-nel
Coke
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a kólához hasonló cukros üdítőitalok komoly károsodást okozhatnak az agyban, és így memóriazavarok, kognitív problémák és sejtkárosodások keletkezhetnek.
Vágólapra másolva!

Az üdítőitalokat eddig sem lehetett túlzottan egészségesnek mondani. Tele vannak cukorral vagy más édesítőszerekkel, tartós fogyasztásuk pedig cukorbetegséghez, szívelégtelenséghez, fogszuvasodáshoz és májproblémákhoz vezethet.

A fenti egészségügyi problémák most bővültek: állatkísérletek alapján kimutatták, hogy a cukros kóla roncsolja a központi idegrendszert, és ez viselkedési problémákat idézhet elő. A kólával itatott patkányok megzavarodtak, és képtelenek voltak tájékozódni a labirintusban.

A kísérlet során három korcsoportra osztották az állatokat: 2 hónapos, 8 hónapos és 14 hónapos korúakra. Ezután mindegyik korcsoportot vízivó és vegyes, kóla-vízivó csoportokra osztották. 57 nappal később a rágcsálók képességeit labirintusban tesztelték. A tesztek elvégzése utána a patkányokat elaltatták, majd boncolással megvizsgálták az agyukat.

A vizsgálat során a csak vizet ivó rágcsálók tökéletesen egészségesek voltak. Az üdítőitalokat fogyasztók már kevésbé.

A viselkedési tesztek során a tudósok megállapították, hogy a legtöbb üdítőt ivó állatok memóriája rengeteget romlott, a helyzet különösen a 2 és 8 hónapos patkányoknál volt ijesztő. Rosszabb kognitív képességekkel rendelkeztek, mint vízivó társaik, és képtelenek voltak eligazodni az útvesztőben.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Siraphol

Az agyi károsodást a boncolási jelentés is megerősítette. A kólán tartott patkányok frontális lebenye különböző mértékben károsodott. Ez az agyterület olyan kulcsfontosságú funkciókért felel, mint a memória, az ítélőképesség, és a figyelem. A tanulásban szerepet játszó hippokampuszban is kóros elváltozásokat figyeltek meg.

Embereknél a homloklebeny károsodását a személyiségváltozással és a túlzott impulzivitással is összefüggésbe hozták már, míg a hippokampusz sérülése feltehetően jelentős szerepet játszik olyan betegségek kialakulásában, mint a szorongás, a depresszió, a bipoláris zavar, vagy a skizofrénia.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a káros hatások elsősorban tartós, napi szintű kólafogyasztás során jelentkeznek, ha időnként megiszunk 1-2 pohárral, az feltehetően nem fogja roncsolni az idegrendszerünket. A másik fontos megállapítás, hogy a negatív hatások inkább a fiatalabb, még fejlődésben lévő rágcsálókat érintették, az idősebb, kifejlett példányoknál kisebb valószínűséggel jelentkeztek kognitív zavarok.

A teljes tanulmány itt olvasható.