Itt rejtőzik a walesi mitológia legendás elsüllyedt királysága

Gough térkép
A 13-14. századi Gough térkép fedte fel a mára eltűnt szigeteket
Vágólapra másolva!
Egy középkori térkép felfedte a brit Cardigan-öböl elveszettnek hitt szigeteit. A szakemberek a Bodleian Könyvtárban bukkantak a kincsre, ami két ilyen vízzel körbevett, kisebb szárazfölddarabot jelöl. Ezek valószínűleg a walesi mitológiából ismert legendás, elsüllyedt királyság helyét, az úgynevezett Cantre'r Gwaelod-ot jelzik.
Vágólapra másolva!

Cantre'r Gwaelod egykor a mai Walestől nyugatra fekvő föld volt. Bár a legendájáról szóló beszámolók eltérnek egymástól, a legkorábbi ábrázolása a 13. században jelent meg a Carmarthen Fekete Könyvében, amely a földet Maes Gwyddno néven írja le.

Ebben a változatban a föld egyszerűen eltűnt vagy elveszett a hatalmas méretű áradások miatt, amikor a hagyomány szerint egy Mererid nevű lány „megengedte a kútnak, hogy az túlcsorduljon".

A mítosz szélesebb körben ismert változata a 17. századból származik, ahol a Cantre'r Gwaelod egy alacsony fekvésű földet takar, amelyet gát és egy sor zsilip védett a tengertől. Seithenyn, a tengeri védelemért felelős két herceg egyike

egy éjszaka azonban túl sok alkoholt ivott és elvesztette a kontrollt, aminek következtében a tenger ellepte a szigetet és elöntötte a királyságot.

A 13-14. századi Gough térkép fedte fel a mára eltűnt szigeteket Forrás: Public Domain

Simon Haslett professzor, a Swansea Egyetem fizikai földrajzának tiszteletbeli professzora, a Cardigan-öbölben rejtőző, „elveszett" szigetek felkutatására indult, miközben az oxfordi Jesus College-ban látogatott. Keresése a Bodleian Könyvtárba vezette, ahol a 13-14. századi Gough térképen – Nagy-Britannia egyik legrégebbi térképén – két, korábban ismeretlen, vízzel körbevett szárazfölddarabot azonosított.

– mondta Haslett professzor a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Az Atlantic Geoscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában az öböl korábbi felméréseire támaszkodott és elemezte a gleccserek és iszap előrehaladásának, illetve visszahúzódásának adatait is az utolsó jégkorszakból.

A szakember úgy véli, hogy a térkép megerősíti a Carmarthen Fekete könyvében említett elveszett földről szóló korabeli beszámolókat,

amelyeket a római térképész, Ptolemaiosz feljegyzései is alátámasztanak, amelyek szerint a partvonal sokkal nyugatabbra helyezkedett el, mint ma.