A Deepwater Horizon kifolyt olaja összefügg a delfinek génaktivitásának megváltozásával

palackorrú delfin, Tursiops truncatus
A palackorró delfinek (Tursiops truncatus) betegek lehetnek a Deep Horizon olaj kifolyásának hatásai miatt.
Vágólapra másolva!
A 2010-ben történt Deepwater Horizon olajfúrótorony felrobbanása után a súlyos olajszennyezés miatt a területen élő delfinek génaktivitása megváltozott, méghozzá azoké a géneké, amik  a tüdőszövet növekedést és az immunrendszer reakciókat szabályozzák.
Vágólapra másolva!

A Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófáját követő masszív olajszennyezés alatt és után a Louisiana partjai mentén élő delfineknek genetikája megváltozott; ezek a genetikai változások előre jelezhetik a jövőbeli betegségeket, a delfinek vérmintáit elemző kutatók szerint.

A Deepwater Horizon olajfúrótorny felrobbanás súlyos környezeti katasztrófát okozott Forrás: AFP/2010 U.S. Coast Guard/-

A génkifejeződés egy nagyon-nagyon érzékeny indikátor, ami tudatja, hogy valami rosszul működik, még mielőtt a populációban betegséget, vagy haláleseteket látnánk.

A legnagyobb tengeri olajszennyezés, a Deepwater Horizon katasztrófa során 800 millió liter nyers olaj folyt Mexikói-öbölbe, miután az olajfúrótorony elsüllyedt 2010 áprilisában. A vadvilágra gyakorolt hatása döbbenetes volt, halak, madarak és tengeri állatok tömegei pusztultak el,

Azonban az olaj hosszú távú következményei a vadvilágra nézve nem annyira értett, ami Jeanine Morey, a dél-karolinai GEL Laboratoire munkatársát, aki a tanulmány idején a Nemzeti Tengeri Emlős Alapítványnál dolgozott, arra késztette, hogy megvizsgálja azt, hogy a közönséges palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) hogy boldogulnak a katasztrófa után.

A Deepwater Horizon katsztrófája okozta a legnagyobb környezetszennyezést a mexikói-öbölben Forrás: AFP/Saul Loeb

Ő és csapata a 2013 és 2018 között befogott majd elengedett vad delfinek egészségügyi állapotát és vérmintáit elemezte. Az interaktív vizsgálatok alatt a biológusok értékelték minden állat fizikai egészségét, ami magába foglalta a szívük és a tüdejük működésének vizsgálatát, valamint a vemhes nőstények ultrahang vizsgálatát.

Mivel a kutatóknak nem rendelkeztek adatokkal a delfinekről az olajkatasztrófa elöttről, összehasonlították az olajsújtotta Barataria-öbölben, Louisianában több, mint 11 ezer delfin génjeit a Saratosa-öbölben , Floridában élő delfinekével, amelyet nem érintett az olajkatasztrófa.. A louisianai delfinek közül némelyikük átélte a katasztrófát, míg mások azután születtek.

Az elemzés több ezer eltérést mutatott ki a génkifejeződésekben a katasztrófa sújtotta területen élő állatoknál összehasonlítva azokkal, amelyek a katasztrófán kívül eső területen élnek.

A palackorró delfinek (Tursiops truncatus) betegek lehetnek a Deep Horizon olaj kifolyásának hatásai miatt. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2335230-deepwater-horizon-oil-spill-linked-to-changes-in-dolphin-gene-activity/

A PRG3 gén, amely az emberekben a hanyatló tüdő egészséggel áll összefüggésben, 8.2 –szer magasabban fejeződött ki azokban a delfinekben, amelyek átélték a katasztrófát, mint azok, akik azután születtek.

A fertőzött zónában élő delfinek között, akiknél tüdő problémákat dokumentáltak a vizsgálat során, nagyobb valószínűséggel volt szakadás azokban a génekben, amelyek az új tüdőszövetek növekedését szabályozza.

A fertőzött zóna delfineinél magas volt azoknak a géneknek is a kifejeződése, amelyek az immunrekaciókkal társulnak.

A génkifejeződésekben való eltérések azokban a delfinekben volt a legnagyobb, amelyeket 2013-ban tanulmányoztak, a katasztrófához legközelebbi időpontban.

Palackorrú delfin Forrás: Wikimedia Commons/http://mediaarchive.ksc.nasa.gov/detail.cfm?mediaid=21807

Bár a kutatók képesek voltak előzetes kapcsolatot vonni a génkifejeződésben való változások és a fizikai egészség tünetei között, figyelmeztetnek, hogy a mintaméretük kicsi. Azt is megjegyzik, hogy nehéz elkülöníteni az olaj okozta károkat az óceánban lévő más szennyeződések okozta károktól.

(Forrás: New Scientist: https://www.newscientist.com/)