Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a Közép-Európai Egyetem professzora, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület alelnöke az Inforádió Aréna című műsorában beszélt a közlekedési szokások átgondolásának szükségességéről, az aszályról, a felmelegedésről és általában a klímahelyzetről - írja a Greendex.

A kutató szerint az egyre intenzívebb hőhullámokat nem lehet a végtelenségig elviselni. Mint mondja, a környezetünkben lévő páratartalom és a hőmérséklet kombinációja adja meg, hogy mi az a hőmérséklet, amikor még túlélünk – minél párásabb az idő, annál kisebb az a hőmérséklet, amit még az ember még el tud viselni. Erről, az úgynevezett wet bulb temperature-ről a Greendex is írt korábban.

A változásokhoz való adaptációról a kutató elmondta, hogy érdemes lenne visszanyúlni a hagyományos megoldásokhoz.

„Ezeket nagyon elfelejtettük mind az életstílusunkban, mind az építkezésben, amióta fel tudjuk kattintani a villanykapcsolót és jön az áram korlátlanul, elfelejtettük a hagyományos építkezést, hiszen az nagyon jól tudta, hogy a helyi klímának megfelelően hogyan marad az az épület télen meleg, nyáron, ha kell, hűvös."

Az interjú további részeiben szóba kerül az egyes országok hozzájárulása a globális felmelegedéshez. Ürge-Vorsatz szerint a „legjobban azok az országok és azok a térségek tettek hozzá, ahol már régóta elkezdődött az iparosodás és a gazdasági fejlődés, hiszen ezek az országok azok, amelyek fosszilis energiaforrásokat régóta használnak." A gyorsan felzárkózók között viszont ott van például Kína, ahol az egy főre eső kibocsátás viszonylag magas. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy „hogy a kínai kibocsátások egy elég jelentős része a mi luxusigényeinket hivatott ellátni".

Az energiaválsággal együtt úgy tűnik, hogy a szén is újra visszakerül az energiatermelésbe, pedig ettől korábban igyekeztünk megszabadulni.Forrás: https://infostart.hu/interju/2022/08/26/urge-vorsatz-diana-tobb-jot-hoz-mint-rosszat-hogy-egy-kicsit-visszaallunk-a-szenre

 

Az energiaválsággal együtt úgy tűnik, hogy a szén is újra visszakerül az energiatermelésbe, pedig ettől korábban igyekeztünk megszabadulni.

A kutató szerint a szén ügye egy nagyon összetett kérdés, és sok minden függ majd attól, hogy az általa megtermelt energiával mennyire pazarlóan bánunk majd. Mint mondja,"jelenleg iszonyatos energiapazarlás folyik, túl olcsó volt, nemcsak ott, ahol támogatva volt a lakossági energiaár, hanem az egész világon ahhoz, hogy figyelmet fordítsunk rá. (...) Az energiaár-emelkedés nagyon hamar rákényszeríti a lakosságot és a gazdasági szereplőket is, hogy gyorsan átgondolják, hogyan lehetne az energiaigényüket sokkal kevesebb energiából megoldani vagy megújuló energiákba befektetni például, napkollektorok, napelemek (segítségével) és hogy lehet szigetelni esetleg a házat és így tovább.

Az egyetlen tiszta energia az az energia, amit soha nem kellett megtermelni és soha nem is kellett felhasználni -– teszi hozzá Ürge-Vorsatz Diána.

Az interjúban a fentieken túl szó esik többek közt az elektromos autózáshoz kapcsolódó tévhitekről, az energiatárolás és a megújuló energiaforrások fontosságáról, de a klímaváltozás miatt esetlegesen megjelenő új betegségekről is. A teljes interjú meghallgatható, illetve elolvasható az Inforádió oldalán.