Rettenetes, mi történt a kaliforniai partvidéken

halpusztulás
A szörnyű pusztulást egy mikroszkopikus alga a Heterosigma akashiwo okozhatta
Vágólapra másolva!
Rothadó haltetemek ezreit sodorja a víz a San Franciscó-i-öböl és az oaklandi Merritt-tó partjaira, hatalmas bűzt árasztva a környéken - írta a The Guardian brit napilap internetes kiadása csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Vastag szőnyegként borítják a partot az állati tetemek

A denevérráják, csíkos sügérek, tokhalak, szardellák és kagylók feltehetően az algák elburjánzásának az áldozatai, aminek az okát a tudósok megpróbálják feltárni. Tudósok, helyi fotósok, kocogók és természetbarátok drámai felvételeket készítettek a tömeges halpusztulásról. A Merritt-tóban hihetetlenül sokszínű az élővilág - mondta Damon Tighe, a tó vadvilágát dokumentáló természetbúvár.

Ezrével sodródtak partra a elpusztult halak Forrás: Aric Crabb/Bay Area News Group

A kaliforniai Oakland Merritt-tavának ökoszisztémája egyedülálló , miután az édes és a sós víz egyaránt megtalálható benne.

Halak, rákok és kagylók egész sora él a tóban, akárcsak a szürke gémek, nemes kócsagok, libák és kacsák népes populációja. Az elmúlt években lazacok, tokhalak, medúzák és leopárdcápák egyaránt beúsztak a tóba.

Egy mikroszkopikus alga állhat a tömeges pusztulás hátterében

A halak pusztulását feltehetően a Heterosigma akashiwo nevű mikroszkopikus algafaj elszaporodása idézte elő, amelyet július végén először fedeztek fel a San Francisco-öböl több részén, valamint a folyótorkolatokban.

Ez az algafaj a feltételezések szerint felszívja az összes oldott oxigént,

így a halak megfulladnak - véli Jon Rosenfield, a San Francisco-öböl élővilágát védő, a jelenséget kutató szervezet tudósa.

A szörnyű pusztulást egy mikroszkopikus alga a Heterosigma akashiwo okozhatta Forrás: Damon Tighe

A Heterosigma akashiwo ezen kívül méreganyagot, toxint is termel, amely szintén halpusztulást okozhat. Az eredmény vörös, barnás árnyalatú víz, amelyben felfúvódott haltetemek ezrei lebegnek. A San Francisco-öböl Regionális Vízminőség Ellenőrző Igazgatósága szerint augusztus 10-én az algák sűrűsége több mint negyvenéves rekordot ért el.

(Forrás: MTI)