Viking latrina segít rekonstruálni egy ősi emberi parazita genomját

ostorféreg, pete
Egy ostorféreg petéje az ókorból
Vágólapra másolva!
Számos forrásból, köztük a vikingek által 2500 évvel ezelőtt használt, „régészetileg meghatározott latrinákból" származó DNS-kinyeréssel a kutatók rekonstruálták az egyik legrégebbi ismert emberi parazita genomját. Az eredmények azt mutatják, hogy az ostorféreg (Trichuris trichiura) legalább 55 ezer éve él együtt az emberekkel, miközben alkalmazkodik hozzájuk.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint ezeknek az alattomos kis parazitáknak a biológiájáról és viselkedéséről szóló új információk segíthetnek kidolgozni új módszereket a terjedés megelőzésére.

– mondta Christian Kapel, a Koppenhágai Egyetem zoológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az ostorféreg feltérképezése és genetikai fejlődése megkönnyítheti a hatékonyabb féregellenes gyógyszerek tervezését, amelyekkel megakadályozható a parazita terjedése a világ legszegényebb régióiban.

A Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint bár az élősködő ma már ritka a világ iparosodott részein, a becslések szerint akár 795 millió embert is megfertőzhet világszerte, különösen a rossz közegészségügyi feltételekkel rendelkező régiókban.

A fertőzés általában a férgek petéit tartalmazó étel vagy víz elfogyasztásával terjed, ezek gyakran olyan helyeken kerülnek a talajba, ahol az emberek a szabadban ürítik székletüket illetve ahol az emberi ürüléket trágyázásra használják.

Egy ostorféreg petéje a régmúltból Forrás: Piers Mitchell

A férgek, amelyek a vastagbélben telepednek meg, körülbelül négy centiméter hosszúak. A nőstények folyamatosan, akár napi 20 ezer petét is leraknak és akár egy évig is élhetnek, így óriási számú utódot hoznak létre.

– magyarázta Kapel. – A viking korban és a középkorban nem voltak túl higiéniai körülmények, vagy jól elkülönített főzési és tisztálkodási lehetőség, ez sokkal jobb lehetőségeket biztosított az ostorféreg terjedésére.

Ez a talajban való tartósság tette lehetővé a csapat számára az ősi megkövesedett emberi ürülékben található ősi DNS szekvenálását.

A tudósok összesen 17 különböző ősi mintát tanulmányoztak mikroszkóp alatt a peték izolálására,

amelyeket azután úgymond „kiszitáltak" a környező ürülékfosszilis mátrixból, és genetikai elemzésnek vetették alá.

A vikingek egykori latrináit elemezték Forrás: Flickr

– emelte ki Kapel. – Az eredmények azt sugallják, hogy a parazita olyan módon alkalmazkodott, hogy az emberi testtel „dolgozzon", nem pedig ellene, annak érdekében, hogy észrevétlen maradjon, leélje életciklusát, és a lehető legtöbb gazdaszervezetre átterjedjen.

Súlyos fertőzés esetén a következmények igen kellemetlenek, beleértve a vérhast, az anémiát és a végbélsüllyedést, valamint gyermekeknél az egészséges növekedés gátlása. A kutatók szerint azonban ez az új kutatás új eszközöket kínálhat ennek megelőzésére.