Ezer éve brutálisan meggyilkolták ezeket a dél-amerikai embereket

múmia
Az Arica kultúrához tartozó múmia
Vágólapra másolva!
A múlt titkai a koponyák és csontvázak tanulmányozásával feltárhatók, többek között az is, milyen gyakori volt őseink körében az erőszak. A mumifikált maradványok a megőrzött lágyszöveteikkel azonban még „beszédesebbek" lehetnek, mint a csontok önmagukban.
Vágólapra másolva!

A szakemberek három, prekolumbiánus dél-amerikai múmián végeztek el új elemzést, amelyeket 3D-s számítógépes tomográfiás (3D CT) vizsgálatoknak vetették alá. A tudósok röntgensugarak segítségével tekintették meg a maradványok belső állapotát anélkül, hogy fel kellet volna őket nyitni.

A kutatásból kiderült, hogy a három emberből kettőt brutálisan meggyilkoltak.

A természetesen mumifikált testek száraz környezetben jöttek létre, tehát a folyadékot a test környezete gyorsabban szívta fel, mint a bomlás sebessége. Ezek a körülmények gyakorinak számítanak Dél-Amerika déli részén.

Az Arica kultúrához tartozó múmia Forrás: A-M Begerock, R Loynes, OK Peschel, J Verano, R Bianucci, I Martinez Armijo, M González, AG Nerlich

– mondta Andreas Nerlich, a németországi Bogenhausen Müncheni Klinika patológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az általunk feltárt traumákat nem tudtuk volna kimutathatni pusztán a csontvázak alapján.

A férfi múmia eredetileg az Arica kultúrához tartozott és a mai Chile északi részén élt, valószínűleg egy halászattal foglalkozó közösségben.

A szénizotópos kormeghatározás szerint 996 és 1147 között hunyt el és 20-25 év között járt a halála időpontjában; a tüdején súlyos tuberkulózis jelei mutatkoztak.

A másik két múmia – egy férfi és egy nő – valószínűleg a mai Peru délnyugati részén található Arequipa régióból származtak: előbbi feltételezések szerint 902 és 994 között, utóbbi pedig 1224 és 1282 között halhatott meg.

A kutatók a két férfin a „személyek közötti erőszak" jeleit azonosították, ami azt jelenti, hogy feltehetően a helyszínen ölték meg őket.

Az Arica kultúra képviselőjével egy súlyos fejütés és egy hátba szúrás végzett, amely egy vagy két támadótól származhatott. Társa esetében a nyaki gerincet ért súlyos trauma a halál valószínűsíthető oka, tehát egy kemény ütést kaphatott a tarkójára.

Az Arequipa régióból származó múmiák Forrás: A-M Begerock, R Loynes, OK Peschel, J Verano, R Bianucci, I Martinez Armijo, M González, AG Nerlich

Bár a női múmia csontváza is sérült, a tudósok úgy gondolják, hogy ez a halála után történhetett, valószínűleg a temetése során.

– mutatott rá Nerlich. – A korábbi vizsgálatok nem tudták volna kimutatni az itt talált kulcsfontosságú diagnosztikai jellemzőket.

Ám bármennyire is lehangolóak a Frontiers in Medicine tudományos szaklapban publikált tanulmány megállapításai, ezeknek a haláleseteknek és az ilyen típusú erőszaknak a megismerése hihetetlenül hasznos a tudomány számára ahhoz, hogy jobb képet kapjunk arról, hogyan éltek és hogyan boldogultak egymással ezek az ősi civilizációk.