Nézőfűtés, napelem, rövidebb díszkivilágítás – így készülnek a bécsi színházak a téli szezonra

Volksoper, bécsi színház
A Volksoper nézőtere – ahogyan csak kevesen láthatják © PID / Christian Fürthner
Vágólapra másolva!
Az egyre emelkedő energiaárak miatt az osztrák főváros színházainak is jelentősen csökkenteniük kell az energiafelhasználásukat, ha talpon akarnak maradni. A Stadthalle a nézők által leadott hőt használná fűtésre, a Volksoper és a Vereinigte Bühnen Wien napelemben gondolkodnak, de csökkentik az épületek díszkivilágításának időtartamát is. Karácsonyi kivilágítás sem lesz. - írja a Greenfo.
Vágólapra másolva!

A bécsi színházak és múzeumok is minden erejükkel azon vannak, hogy csökkentsék az áram- és fűtésszámlájukat, hiszen az energia-áremelkedés és az infláció őket sem kerüli el. Matthäus Zelenka, a Wiener Stadthalle ügyvezetője az osztrák közszolgálati médiának, az ORF-nek elmondta, hogy elsősorban a nézők által leadott hőt használnák a rendezvénycsarnok fűtésére.

De ezen kívül 5.500 négyzetméteres napelemrendszert telepítenek az épületre, amit tovább bővítenek majd, hogy középtávon a Stadthalle maga állítsa elő a működéséhez szükséges áramot.

A Volksoper nézőtere – ahogyan csak kevesen láthatják © PID / Christian Fürthner Forrás: https://www.facebook.com/greenfo.hu

A Volksopernél ezzel szemben úgy vélik, hogy a nézők által leadott hő hasznosítása egyelőre túl költséges eljárás. Mivel túl lassan térülne meg, ezért ők inkább napelemekben gondolkodnak. A Vereinigte Bühnen Wien a díszletraktárára telepítene napelem-rendszert, mivel a színházak épületén erre nincs lehetőség.

Itt egyébként a jövőben a díszleteket és a kosztümöket is szeretnék újra felhasználni a fenntarthatóság jegyében. Csökkentik mind a Stadthalle, mind a Volksoper, a Ronacher és a Raimund Theater díszkivilágításának idejét és a Stadthalle idén lemond a karácsonyi díszkivilágításról is.

Azoknál a színházaknál, ahol LED-esre cserélték a világítást, illetve modernizálták a szellőztetőrendszert, máris érzékelik a változást az áramfogyasztásban.

A Theater in der Josefstadt már tavasszal takarékos üzemmódra kapcsolt: nincsenek dupla előadások és különleges hétvégi előadások sem, mivel a fény- és hangtechnika, az effektek és a klíma a legnagyobb áramzabálók. Lehetőség szerint elektronikus számlát és jegyeket küldenek, a próbák alatt pedig kevesebb reflektort használnak. Rövidebb ideig van kivilágítva a homlokzat és hamarabb lekapcsolják a világító hirdetési táblákat is. Vizsgálják a napelemek telepítésének lehetőségét is, bár a műemlékvédelem alatt álló régi épületeken erre nincs sok esély.

Az egyre emelkedő energiaárak miatt a bécsi múzeumok is felülvizsgálják az eddigi takarékossági intézkedéseiket.

A Kunsthaus Wienben például jövő nyáron komoly épületgépészeti felújítás kezdődik, a szellőztetés modernizálásánál pedig geotermiában gondolkodnak. Szeretnék újrahasznosítani a kiállítóterek elemeit, a világítást pedig már az elmúlt években LED-esre cserélték.

A bécsi múzeumi negyedben, a MuseumsQuartierban talajvízzel öntöznek, csökkentik a világítás időtartamát és szeretnék zöldebbé varázsolni az épület környékét. Napelem-rendszer telepítését is tervezik.

A bécsi Stadthalle F csarnokának nézőtere – hamarosan a közönség adja a meleget kép: © PID Christian Fürthner Forrás: https://greenfo.hu/hir/nezofutes-napelem-rovidebb-diszkivilagitas-igy-keszulnek-a-becsi-szinhazak-a-teli-szezonra/

Az Osztrák Nemzeti Könyvtárnak már van napeleme és energiatakarékos LED-es világítása is, úgyhogy a termosztáton csavarnak egyet. Minden telephelyükön 23-24 fokról 21-22 fokra csökkentik az olvasótermek és az irodák hőmérsékletét. Johanna Rachinger, a szövetségi múzeumok szóvivője azt is elmondta az ORF-nek, hogy az osztrák állam által finanszírozott kiállítóházak a Bécsi Agrártudományi Egyetemmel, a BOKU-val közösen

kidolgoztak egy projektet, amelynek keretében megállapítják az egyes intézmények szén-dioxid-kibocsátását, hogy aztán konkrétan meghatározzák, mennyivel és hogyan csökkentik az ökológiai lábnyomukat.

Például online konferenciákra váltják le a hagyományos konferenciákat, hogy megspórolják a környezetszennyező repülőutakat.

(Forrás: Greenfo: https://greenfo.hu/)