Rengeteg UFO-t észleltek Ukrajna felett

UFO
Különösen az 1950-es években csapott magasra az ufo-láz
Vágólapra másolva!
Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Fő Csillagászati Obszervatóriumának új jelentése szerint a Kijev feletti égbolton nyüzsögnek az azonosítatlan repülő objektumok (UFO). A jelenségre egyelőre nem találtak tudományos magyarázatot. Nem vicces álhírről van szó, nem is drónokról. Valódi tudósok foglalkoznak a jelenséggel.
Vágólapra másolva!

Az ArXiv weboldalon közzétett – egyelőre nem lektorált – tanulmányban professzionális csillagászok egy csoportja Kijev és a környező települések feletti nappali égboltot vizsgálta. A cél a nehezen látható objektumok megfigyelése volt. A jelentés szerint speciálisan kalibrált kamerák segítségével két meteorológiai állomásnál, Kijevben és a mintegy 120 kilométerre délre fekvő Vinarivka faluban több tucat különös objektumot figyeltek meg.

A Live Science portál által idézett szakértők szerint

ezeket az objektumokat nem lehet megmagyarázni egyetlen tudományosan ismert természeti jelenséggel sem.

A kormányzati szervek az ilyen jellegű objektumokat „azonosítatlan égi jelenségeknek" (UAP) nevezik.

– írták a jelentés készítői.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Kozmikusok és fantomok

Az UAP-okat két csoportra osztják: ún. „kozmikusokra" (cosmics) és fantomokra (phantoms). A kozmikusok olyan objektumok, amelyek fényesebbek a háttérben lévő égboltnál. Ezeket az objektumokat madárnevekkel (például fecske, sólyom, sas) jelölik, és vagy egyedül, vagy csoportosan repülnek.

A kozmikusokkal ellentétben a fantomok teljesen feketék, nem bocsátanak ki semmilyen sugárzást és úgy tűnik, mintha elnyelnének minden rájuk eső fényt. A kutatók becslése szerint szélességük 3 és 12 méter között van, sebességük pedig akár az 53 000 km/h-t is elérheti. Összehasonlításképpen, egy interkontinentális ballisztikus rakéta 24 000 km/h-s sebességgel képes haladni.

A tanulmány szerzői nem bocsátkoztak találgatásokba arról, mik is lehetnek ezek a titokzatos objektumok, csupán a megfigyelések eredményét és az ehhez szükséges módszertant ismertették.

Hivatalosan sem az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (ODNI), sem az ukrán jelentések nem vetik fel a földönkívüli látogatók lehetőségét.