Szenzációs felfedezés: egy vitamin megelőzheti a rákot

vitamin, gyógyszer, tabletta variety female HAND ANATOMY healthcare and medicine healthcare drug remedy pharmaceutical MEDICINE AND HEALTH medical drug MEDICINE MEDICAL EQUIPMENT medical painkiller preventative healthcare unhealthy illness in
Tabletta helyett együnk több gyümölcsöt
Vágólapra másolva!
Azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb a D-vitamin-szint, többet fogynak fogyókúra közben, és a pozitív élettani hatások itt még nem érnek véget.
Vágólapra másolva!

Számos vitamint és ásványi anyagot összefüggésbe hoztak már a fogyással és a hasi zsír csökkentésével, közülük azonban a D-vitamin minden másnál látványosabb eredményeket produkált.

Azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb a D-vitamin szintje, fogyókúra esetén hajlamosak többet fogyni - írja a PsyBlog.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kalciumot és D-vitamint tartalmazó tej fogyasztása megduplázhatja a fogyást. A kísérlet során 218 túlsúlyos nő állapotát követték nyomon, miközben részt vettek egy egy éven át tartó testmozgással ötvözött fogyókúrás programban. A csoport egyik fele napi 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin-kiegészítőt szedett.

– mondta dr. Catherine Duggan, a tanulmány szerzője.

Forrás: Cultura Creative/Maria Fuchs

Becslések szerint az emberek 50 százaléka D-vitamin-hiánnyal küzdhet. Ennek a vitaminnak a hiánya összefüggésbe hozható a szervezet fokozott gyulladásával. A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a tojás, az olajos halak (lazac), a gomba, a tejtermékek és a vele dúsított élelmiszerek, beleértve a gabonaféléket és a gyümölcsleveket.

– mondta Duggan.

A D-vitamin nemcsak a fogyást segíti, a rák kockázatát is csökkentheti. Ismert ugyanis, hogy a gyulladásos állapot pro-tumorogén hatású, azaz elősegíti a rákos sejtek növekedését. A fogyás viszont csökkenti a gyulladást, így tulajdonképpen a rák elkerülésének egy másik mechanizmusát jelenti. Az optimális D-vitamin-szint biztosítása a súlyvesztés fokozásán túlmenően akadályozza a tumorok kifejlődését.