Azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb a D-vitamin-szint, többet fogynak fogyókúra közben, és a pozitív élettani hatások itt még nem érnek véget.

Számos vitamint és ásványi anyagot összefüggésbe hoztak már a fogyással és a hasi zsír csökkentésével, közülük azonban a D-vitamin minden másnál látványosabb eredményeket produkált.

Azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb a D-vitamin szintje, fogyókúra esetén hajlamosak többet fogyni - írja a PsyBlog.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kalciumot és D-vitamint tartalmazó tej fogyasztása megduplázhatja a fogyást. A kísérlet során 218 túlsúlyos nő állapotát követték nyomon, miközben részt vettek egy egy éven át tartó testmozgással ötvözött fogyókúrás programban. A csoport egyik fele napi 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin-kiegészítőt szedett.

Meglepődtünk, hogy a D-vitamin csak azoknál a nőknél volt hatással az egyik gyulladásos biomarkerre, akik legalább 5 százalékkal csökkentették a kiindulási súlyukat. Ez arra utal, hogy a D-vitamin fokozhatja a fogyás gyulladásra gyakorolt hatását" – mondta dr. Catherine Duggan, a tanulmány szerzője.

Forrás: Cultura Creative/Maria Fuchs

Becslések szerint az emberek 50 százaléka D-vitamin-hiánnyal küzdhet. Ennek a vitaminnak a hiánya összefüggésbe hozható a szervezet fokozott gyulladásával. A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a tojás, az olajos halak (lazac), a gomba, a tejtermékek és a vele dúsított élelmiszerek, beleértve a gabonaféléket és a gyümölcsleveket.

Korábbi vizsgálatainkból tudjuk, hogy a fogyással az emberek csökkenthetik általános gyulladásszintjüket, és van némi bizonyíték arra, hogy a D-vitamin-kiegészítők szedése hasonló hatással járhat, ha valakinek nem elégséges a tápanyag szintje" – mondta Duggan.

A D-vitamin nemcsak a fogyást segíti, a rák kockázatát is csökkentheti. Ismert ugyanis, hogy a gyulladásos állapot pro-tumorogén hatású, azaz elősegíti a rákos sejtek növekedését. A fogyás viszont csökkenti a gyulladást, így tulajdonképpen a rák elkerülésének egy másik mechanizmusát jelenti. Az optimális D-vitamin-szint biztosítása a súlyvesztés fokozásán túlmenően akadályozza a tumorok kifejlődését.