A NASA "mega holdrakétája" immár a harmadik felszállási kísérletét tervezi szeptember 27-én - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

Az Artemis 1 rakéta a 30 emeletes Space Launch System (SLS) - a "mega holdrakéta" néven emlegetett - űrrepülőgép tetején ülő hatszemélyes Orion kapszulából áll, és eredetileg augusztus 29-én indult volna első útjára a Holdra és vissza.

A rakéta első két felszállási kísérletét azonban technikai nehézségek hiúsították meg. A NASA az első kísérletet azért töröltette, mert a mérnökök nem tudták a rakéta négy RS-25-ös magfokozatú hajtóművének egyikét biztonságos hőmérsékletre lehűteni a felszálláshoz szükséges időre. Az ügynökség bejelentette, hogy orvosolta a problémát, amelyért egy hibás hőmérséklet-érzékelőt okolt.

Az augusztus 29-re tervezett Artemis-1 missziót elhalasztották, műszaki problémák miattForrás: NASA/JPL-Caltech

Ezután a rakéta második próbálkozása során riasztás jelzett, amikor az űrhajóba töltötték a túlhűtött folyékony hidrogén üzemanyagot, és a mérnököknek feltűnt egy rés a rakéta egyik hajtóművének tömítésén. A NASA szerint a mérnökök háromszor is megpróbálták betömni a szivárgást, de nem sikerült.

A NASA közölte, hogy a szivárgás egy "gyorscsatlakozásnál" volt, ahol az SLS magfokozat találkozott a rakéta mobil indítótoronyból induló üzemanyagvezetékkel, amit az ügynökség két tömítés cseréjével javított ki a szivárgási ponton. Az amerikai űrügynökség szerint a legkorábbi indítási lehetőség szeptember 27-én lesz, a tartalék időpont pedig október 2-a. A NASA mérnökei azt tervezik, hogy a szivárgás megszűntetését egy olyan teszttel demonstrálják, amelynek során szeptember 17-én hajtóanyagot pumpálnak az űrhajóba.

"A frissített időpontok több logisztikai téma gondos mérlegelését jelentik, beleértve azt a többletértéket, hogy több idő áll rendelkezésre a kriogén demonstrációs teszt előkészítésére, és ezt követően több idő áll rendelkezésre a kilövés előkészítésére" - írták a NASA tisztviselői az új indítási időpontot bejelentő blogbejegyzésben. "Az időpontok azt is lehetővé teszik a vezetők számára, hogy biztosítsák a csapatok elegendő pihenését és a kriogén hajtóanyagkészletek feltöltését".

Az Orion sokkal több időt tölthet a világűrben, mint az Apolló űrhajókForrás: NASA/JPL-Caltech

Az Orion a tervek szerint kétszer repül el 100 kilométerrel a Hold felszíne fölött, és akár 464 000 km-rel a Holdon túlra is elrepül, mielőtt 38 nappal a start után visszatérne a Földre.

A NASA három próbababát helyezett el a kapszula fedélzetén, amelyeket a repülés során a sugárzás és a hőszint tesztelésére használnak majd. Egy Snoopy plüssfigura is részt vesz a repülésen, amely a kapszulában lebeg, mint a gravitáció nélküli állapot jelzője.

Amikor az Orion visszatér, forróbban és gyorsabban fog visszatérni, mint bármelyik űreszköz valaha is tette: 2800 Celsius-fokra fog felmelegedni, amikor a hangsebesség 32-szeresével lép be a Föld légkörébe. Ez próbára teszi a kapszula ablatív hőpajzsát, amely az űrhajó ejtőernyőjével együtt a légsúrlódás segítségével mindössze 32,2 km/órára lassítja le az Oriont, majd biztonságosan beleesik a Csendes-óceánba a mexikói Baja California partjainál, készen a visszaszerzésre.

A repülést az Artemis 2 és az Artemis 3 követi 2024-ben, illetve 2025/2026-ban. Az Artemis 2 ugyanazt az utat teszi meg, mint az Artemis 1, de négyfős emberi legénységgel, az Artemis 3 pedig az első nőt és az első színesbőrű embert küldi a Hold déli pólusára.