Titokzatos római kori maradványokat találtak a víz alatt

búvár, régészet
A búvárok az olaszországi Ponza partjainál merültek
Vágólapra másolva!
A Civitavecchia Haditengerészeti Állomás búváraiból álló csapat a Kulturális Minisztériummal együttműködve fedezte fel negy római kori építmény maradványait az olaszországi Ponza partjainál. A település a római korban egy kikötő és gyarmat volt, amelyet a Tirrén-tenger középső részének ellenőrzésére építettek.
Vágólapra másolva!

A szigeten olyan, fontos római személyek töltötték a száműzetésüket, mint Nero Caesar (Caligula római császár legidősebb testvére), Agrippina (a hírhedt római császár, Nero édesanyja), valamint Julia Livilla (Caligula császár legfiatalabb nővére).

A rómaiak a szigeten egy nagy villakomplexumot is építettek, amelyet ma Puna della Madonna villájaként ismernek; egyes források szerint a villát maga Augustus császár számára emelték császári üdülőhelyként.

A köztársaság korának vége és a Római Birodalom első évtizedei között barlangok és medencék sora épült a villától nyugatra, amit a Grotte di Pilato nevű sziklába vájtak. Ezek egyfajta díszes halgazdaságokként is szolgáltak, hogy

biztosítsák a római elit számára a márna, a muréna és a homár biztonságos ellátását.

A búvárok az olaszországi Ponza partjainál merültek Forrás: Civitavecchia Naval Station & Ministry of Culture

A víz alatti régészetet dokumentáló tanulmány részeként a búvárok egy sor építészeti darabot találtak a Grotte di Pilato közelében, amelyeken egy titokzatos domborműves díszítés látható. Ez az úgynevezett „virágasszonyt" ábrázolja.

A díszítő motívum a Krisztus előtt a 2. és 1. század közötti időszakra vezethető vissza, és hasonló mintákat fedeztek már fel Lazióban, Campaniában és Dél-Etruriában.

A csapat szerint a lemezek eredetileg a Puna della Madonna villájából származhattak, és erózió vagy egyéb tényezők miatt kerültek a tengerbe, kis távolságra az épülettől, írja a HeritageDaily online tudományos portál. Ez viszont új betekintést adhat a villakomplexum építési időszaka dátumának meghatározásához, amely valószínűleg megelőzte a korábban elfogadott Augustus császár korát.