Kiderült, hogy miért temetik ólomkoporsóba a meghalt brit királynőt. Egészen megdöbbentő oka van, ami 1000 évre nyúlik vissza.

Hatalmas súlyt kell majd a temetési ceremónián cipelniük II. Erzsébet búcsúztatásakor, ugyanis – mint kiderült – ólommal bélelték ki a királynő végső nyughelyének számító koporsót – írja a Bors az IFL Science-re hivatkozva.

A szokásnak majdnem 1000 éves hagyománya van, és Diana, valamint Fülöp herceg koporsóját is ólommal bélelték ki.

A rejtélyes szokás hátterében ugyanakkor nagyon is érthető ok áll: azt szeretnék, hogy a királynő teste minél tovább maradjon jó állapotban. Az ólom ugyanis megvédi a testet a bomlástól, vagyis lelassítja azzal, hogy távol tartja a nedvességet tőle.

Forrás: AFP/WPA Rota/Chip Somodevilla

A hagyomány egészen I. Vilmos angol királyig nyúlik vissza. Az uralkodó 1087-ben egy csatában kapott halálos sebet, sokáig haldoklott, majd senki sem akarta eltemetni, népszerűtlensége okán. A szomorú sorsa az lett, hogy egy kőlapon indult teste bomlásnak. Végül egy lovag vállalta, hogy testét 112 kilométeren át cipelje Caenig. Ám mire odaért vele, a király teste annyira felfúvódott, hogy már be sem fért a koporsóba.

Orderic Vitalis bencés szerzetes beszámolója szerint a történet további szörnyű fordulatot vett: amikor megpróbálták belepréselni a szűk szarkofágba, a test gyakorlatilag felrobbant, a duzzadt belek felszakadtak, és elviselhetetlen bűz csapta meg a járókelők és az egész tömeg orrát.

Ezek után cseppet sem meglepő, ha az uralkodók nem akarnak hasonló sorsra jutni,

az ólomkoporsóval ugyanis akár egy évig is el lehet kerülni a test bomlását.

Ráadásul a formaldehidet egészen 1869-ig nem ismerték, így ez volt az egyetlen módszer arra, hogy minél tovább fent maradjanak az uralkodók maradványai.