Feltárták az ausztrál hangyaölő pók vadászatának titkait

lóhangya
Ez a kis pók képes levadászni egy nála jóval nagyobb hangyát
Vágólapra másolva!
A levegőben végrehajtott „cigánykerék", a ragacsos selyem megfontolt használata, a fáról való gyors lefelé futás, és mindez egy szempillantás alatt: a kutatók azonosították, hogy az ausztrál hangyaölő pók, az Euryopis umbilicata hogyan fogja be a kétszer akkora zsákmányát.
Vágólapra másolva!

A tudósok először dokumentálták az ausztrál hangyaölő pók, az Euryopis umbilicata akrobatikus viselkedését, miközben az lóhangyákra vadászik. Sikerrel.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a hangyaölő napközben az eukaliptuszfák kérge alá bújik.

Éjszaka a fatörzseken ül, és várja a gyanútlan hangyák közeledtét.

Az apró pókfélék mérete akár 6 milliméter is lehet, zsákmánya pedig körülbelül kétszer nagyobb.

– mondta Mariella Herberstein, a Macquarie Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője a The Guardian online portálnak. – Aztán tovább forog a hangya körül, miközben elfogja és szépen betekeri azt; ebben a szakaszban a zsákmány sorsa megpecsételődött.

Ez a kis pók képes levadászni egy nála jóval nagyobb hangyát Forrás: Macquarie University

A pók támadássorozatának minden lépése kevesebb mint egy másodpercen belül megtörténik, amit Herberstein „hihetetlen" bravúrnak minősített és a pókot egy kötélen lefelé tartó hegymászóhoz hasonlította. A kötél egyik vége a fa törzséhez van rögzítve, a középső részén pedig van egy kis ragasztó, ami a hangyához ragad, a végén pedig ott a hangyaölő pók.

– mutatott rá Herberstein.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált tanulmány során a kutatók hatvan vadászatot elemeztek. Azt találták, hogy a hangyaölő a zsákmánnyal való találkozások 85 százalékában sikeres vadásznak bizonyult.

A pók csak akkor végzett sikertelenül, ha a hangya idő előtt leesett a fa törzséről.

A hangyaölő pókfélék a Theridiidae családjába tartoznak, amelyek jól alkalmazkodnak a hatlábú rovarokhoz, mint táplálékhoz.