Ez a két betegség is állhat a háttérben, ha nem javul az asztmája!

asztma
Asztmásoknak érdemes D-vitamint is szedni! D-vitamin hiányos gyerekek és felnőttek esetében rosszabb tüdő légzésfunkciós értékeket és gyakoribb asztmás rohamokat figyeltek meg. A „napfény” vitamint azért is érdemes pótolni, mert szedésével az asztma gyógyszerek hatékonysága is növelhető.
Vágólapra másolva!
Előfordulhat, hogy a korábban tünetmentes asztma rosszabbodik, a panaszok kiújulnak, fulladás érzés, nehézlégzés, köhögés jelentkezik. Nem mindig jelent megoldást ilyen esetben, ha a gyógyszerek adagolásán változtat a kezelőorvos. A fokozódó panaszok oka ugyanis nemcsak az asztma, hanem egyéb fennálló betegségek is lehetnek. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyik az a két gyakori kórkép, amely az asztmához társultan jelentkezhet.
Vágólapra másolva!


Emelni és csökkenteni is lehet az asztma gyógyszerek adagját

Az asztma terápia ún. lépcsős kezelést jelent, vagyis a beteg állapotától, vizsgálati eredményeitől és tüneteitől függően lehet a szedett gyógyszerek mennyiségét lefelé és felfelé is változtatni. Csökkenthetjük a rendszeresen szedett gyógyszerek mennyiségét, ha a beteg panaszmentes és a vizsgálati eredményei is ezt támasztják alá. Ha azonban a beteg nem tünetmentes, az életminősége nem megfelelő, az asztmás panaszai zavarják akár a sportolásban, akár a nyugodt éjszakai pihenésben, akkor rendszerint emelni szükséges.

A pollenek is triggerként működnek, épp úgy, mint például a légszennyezettség, dohányfüst, stressz vagy hideg levegő, fokozhatják az asztmás tüneteket. Forrás: https://www.tudokozpont.hu/hirek/futas-a-szabadban-asztmaval-pollenszezonban-ezert-kap-nehezebben-levegot

Amikor valóban módosítani kell a kezelést

A gyógyszerek adagolásának változtatása azonban nem az egyetlen lehetőség, és nem is minden esetben hoz megoldást. Ha az asztmás panaszok fokozódnak, akkor mindig utána kell járni, hogy ennek mi az oka. A kivizsgálás során ezért alaposan kikérdezzük a panaszairól, így kiderülhet az is, ha például a beteg stresszes időszakot él át, légúti betegsége, fertőzése van vagy volt a közelmúltban, de akár az időjárás -a fokozott hőség és a párás levegő- miatt is rosszabbul érezheti magát – sorolja dr. Tárnok Ildikó. A légzésfunkciós vizsgálat pontos képet ad a tüdő működéséről, a hörgők aktuális állapotáról, így ez alapján meg lehet ítélni, ha a rendszeresen szedett gyógyszerek adagolásán kell módosítani annak érdekében, hogy a beteg panaszai megszűnjenek.

Asztmásoknak érdemes D-vitamint is szedni! D-vitamin hiányos gyerekek és felnőttek esetében rosszabb tüdő légzésfunkciós értékeket és gyakoribb asztmás rohamokat figyeltek meg. A „napfény” vitamint azért is érdemes pótolni, mert szedésével az asztma gyógyszerek hatékonysága is növelhető. Forrás: https://www.tudokozpont.hu/asztma-tunetei

Betegségek a romló asztma tünetek hátterében

A kivizsgálás során arra is fény derül, ha nem önmagában az asztma rosszabbodott, hanem egyéb betegségek következtében érzi a beteg, hogy gyakrabban jelentkeznek az asztmás tünetei – magyarázza dr. Tárnok Ildikó. Az egyik gyakori eset, amikor allergia is kialakul az asztma mellett. Ilyenkor a betegnél az allergén -ez lehet például pollen, háziállatok, penészgomba vagy poratka- belégzésének hatására fokozódnak az asztmás tünetek. A kiváltó ok azonban a légúti allergia, tehát ilyen esetben ezt kell kezelni az allergén elkerülésével, tüneti szerekkel (antihisztamin, szteroid orrspray) vagy allergén immunterápiával, és nem csak az asztma gyógyszerek adagolását megemelni.

A másik kórkép, ami közrejátszhat az asztmás tünetek erősödésében, a reflux. A reflux nemcsak a nyelőcsőben, hanem a légutakban is tüneteket okozhat. A savas gyomortartalom egészen a garatig feljuthat, irritálja a légúti nyálkahártyát is, gyulladást, torokfájást is okozhat, és gyakran az asztmás tüneteket is felerősíti. A kedvezőtlen folyamatra ráerősít az is, hogy egyes asztma gyógyszerek - főleg a hörgőtágítók - a nyelőcső záróizmát is ellazíthatják, ezáltal fokozódik a savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, vagyis felerősödnek a reflux tünetei. A kedvezőtlen körforgást a reflux és az asztma együttes kezelésével lehet megszakítani.

(Forrás: Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu)