Mesterséges megtermékenyítéssel fogant óriáspandabocs született Kínában

barna óriáspanda
(191120) -- XI'AN, Nov. 20, 2019 (Xinhua) -- The male brown-and-white panda Qizai (meaning "7th son") eats food at the Qinling research center of giant panda breeding in northwest China's Shaanxi Province on Nov. 29, 2018. A ceremony was held Wednesday at the Qinling research center of giant panda breeding in northwest China's Shaanxi Province, to celebrate the adoption of the world's only captive brown giant panda. TO GO WITH "World's only captive brown giant panda adopted" (Qinling research center of giant panda breeding/Handout via Xinhua)
Vágólapra másolva!
Mesterséges megtermékenyítéssel fogant óriáspandabocs született az északnyugat-kínai Senhszi tartomány egyik tenyésztőközpontjában.
Vágólapra másolva!

Az An'an nevű anyaállat hétfőn adott életet egy nősténybocsnak a csinlingi óriáspandák kutató- és tenyésztőközpontjában. A születésekor 132,8 gramm súlyú bocs jó egészségnek örvend - közölte a központ szerdán.

Augusztusban Jongjong és Csincsin, a központ két pandája egy hím, valamint egy vegyes ikerpárnak adott életet.

A kutatóközpontban idén már öt mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott bocs született, ezzel a fogságban élő csinlingi óriáspandák, vagyis barna pandák száma 41-re emelkedett - tették hozzá.

Barna óriáspanda Qinling research center of giant panda breeding/Handout via Xinhua

A barna vagy csinlingi óriáspandák, amelyek genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek, nagyon ritkák, csak a kínai Csinling-hegységben fordulnak elő.

A barna óriáspandát 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként Ailuropoda melanoleuca qinlingensis néven. A csinlingi panda koponyája kisebb és kerekebb, orra rövidebb és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak. Színe inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér.

Senhsziben az 1980-as évek óta tenyésztenek barna pandákat, mesterséges megtermékenyítési rendszert dolgoztak ki a faj fenntartására.