Egy nemzetközi kutatócsoport nyugtalanító bizonyítékot talált: a világ számos tengerparti városának egyes részei gyorsabban süllyednek, mint ahogy a globális tengerszint emelkedik. A Nanyang Technological University, ETH Zürich és a NASA Jet Propulsion Laboratory kutatói arról számoltak be, hogy a part menti városoknak nem csupán a tengerszint emelkedése miatt kell aggódniuk. Miközben az éghajlatváltozás megolvasztja a Föld gleccsereit és megemeli az óceánok vízszintjét, a legtöbb tengerparti város a szárazföld süllyedésének nevezett folyamat következtében is süllyed.

A talaj süllyedésének folyamatát a talajvíz és a talajból távozó gázok okozzák. Az üres terek, amelyeket maguk után hagynak, azután összetömörödnek a felszínen lévő épületek hatalmas súlyától.
Azáltal, hogy megbecsüljük, hogy ezek a sűrűn lakott tengerparti városok mennyivel és milyen gyorsan süllyednek, a tanulmányunk segíthet korlátozni a part menti áradások előrejelzését is a következő évtizedekben – mondta Cheryl Tay, a NTU Ázsiai Környezetvédelmi Iskolájának doktorandusz hallgatója a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez azért is fontos, miután arra számítunk, hogy a tengerszint emelkedése és a föld süllyedése miatt több területet fog elönteni.

Az eredmények a föld süllyedésének műholdas radarmérésein alapulnak a világ 48 legnagyobb városában. Bár némi eltérést találtak a süllyedés mértékében a különböző régiókban, városrészekben, sőt a tömbökben is, a Nature Sustainability tudományos szaklapban publikált tanulmányban rögzített átlagos süllyedési sebesség 16,2 milliméter volt évente. A legmagasabb arány évi 43 milliméter körül volt.

A legtöbb tengerparti város gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedikForrás: Siggy Nowak

Mindkét szám lényegesen magasabb, mint a tengerszint jelenlegi emelkedési üteme, amely évente körülbelül 3,7 millimétert jelent.

Ez különösen 44 tengerparti város esetében aggasztó, ahol magas a talajsüllyedés mértéke, ami évi 20 milliméternél nagyobb mértéket jelent. Ilyen városok például Tiencsin (Kína), Ho Si Minh-város (Vietnam), Chittagong (Bangladesh), Yangon (Mianmar), Jakarta (Indonézia) és Ahmedabad (India).A csapat szimulálta azt a helyzetet is, amellyel más településeknek, például Rio de Janeiro-nak kell szembenéznie 2030-ra. A szakemberek szerint a város határain belül egy körülbelül 2 négyzetkilométernyi terület teljesen víz alá fog kerülni, ami a tengerszint-emelkedés és a talajsüllyedés együttes hatásának köszönhető.

A tanulmányban részt vevő 48 várost úgy választották ki, hogy legalább 5 millió lakosúak legyenek és legfeljebb 50 kilométerre helyezkedjenek el a parttól.