Több száz cet vetődött partra Tasmánia nyugati partvidékén, alig egy nappal azután, hogy a King-szigetről jelentettek tömeges partravetődést, amiről az Origo is beszámolt.

Tasmania nyugati partjainál 230 partravetődött cetet találtak. Az állatok fele szerdán még életben volt. A mentési kísérletek ellenére mára már csak 35 cet megmentésére kell öszpontosítania a hatóságoknak,ugyanis a többi elpusztult.

Két évvel ezelőtt ugyanebben a kikötőben Ausztrália történetének legnagyobb tömeges bálnapusztulása történt. 2020. szeptember 21-én, körülbelül 470 partravetődött bálna közül csak 111 bálnát sikerült megmenteni - írja az NBC News.

A kikötő bejárata egy köztudottan sekélyvizű és veszélyes csatorna, amelyet a Pokol kapujaként is emlegetnek,ez megnehezíti, hogy hajókkal végezzék a mentést.

Hétfő délután 14 ábráscet tetemére bukkantak a King Islanden,Melbourne és Tasmania északi partja közötti Bass-szorosban.

A Griffith Egyetem tengerkutatója, Olaf Meynecke azt mondta, szokatlan jelenség a bálnák partravetődése. Elmondása szerint a melegebb hőmérséklet, mely megváltoztathatja az óceáni áramlatokat és a cetek hagyományos táplálékláncának a felborulása okozhatja a jelenséget.

Sokszor éheznek, ezért nagyobb kockázatot vállalva, a sekély vizekig kimerészkednek élelemért.

Az ábrásceteknél érdekes és megmagyarázhatatlan jelenség, hogy tömegesen úsznak ki a partra.