Endometriózis- ezek a stádiumok különíthetőek el

menstruációs zavarok
Vágólapra másolva!
Az endometriózis egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra, mely a meddőség, a fájdalmas menstruáció és az erős alhasi görcsök gyakori oka. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza az állapot jellemzőiről, stádiumairól beszélt.
Vágólapra másolva!


Elszabadult méhnyálkahártya

Az endometriózis az az állapot, amikor a méh belsejét bélelő nyálkahártya (endometrium) nem csak a méhben van jelen, hanem máshol is (jellemzően a hasüregben). Előfordulhatnak ekkor különböző szerveken, általában a beleken, petefészkeken, petevezetékeken. A probléma, hogy ugyanúgy követi a ciklust, a hormonális változásokat- vagyis megvastagszik, majd leválik. Viszont mivel nem tud a hüvelyen keresztül a menstruációs vérzéssel távozni, így ott marad, és gyulladást, hegesedét, cisztákat hoz létre. Ez az oka annak, hogy az endometriózis könnyen vezet teherbeesési nehézségekhez és alhasi fájdalmakhoz.

Az endometriózis stádiumai

Az endometriózis szakaszainak elkülönítéséhez az Amerikai Reproduktív Orvostudományi Társaság (ASRM) egyfajta skálát hozott létre, melyben figyelembe veszik az endometrium kiterjedését, mélységét, valamint azt, hogy a test mely területe érintett.

Eszerint a következő stádiumok léteznek: minimális (I. szakasz), enyhe (II. szakasz), mérsékelt (III. szakasz) és súlyos (IV. szakasz). Az osztályozás pontrendszert is használ a könnyebb besorolás érdekében. Enyhe esetben 15-ös vagy annál kisebb a pontszám, míg a 16-os vagy annál magasabb mérsékelt vagy súlyos szakaszra utal. Fontos tudni, hogy a betegség súlyossága (vagy pontszám) nem feltétlenül áll egyenes arányban a fájdalom/tünetek mértékével!

Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/menstruacios-zavarok

Stádium Jellemzők


I. szakasz (1-5 pont) Minimális súlyosság
Kevés, felületi endometrium

II. szakasz (6-15 pont) Enyhe súlyosság
Egyre mélyebb endometrium

III. szakasz (16-40 pont) Mérsékelt súlyosság
Sok, mély endometrium
Apró ciszták a petefészke(ke)n
Tapadások jelenléte

IV. szakasz (>40 pont) Súlyos stádium
Sok, mély endometrium
Nagy ciszták a petefészke(ke)n
Sok tapadás

Az Endometriosis Foundation of America további osztályozást is javasol az állapot pontosabb meghatározása céljából, mely az elhelyezkedést is figyelembe veszi.

Felületes hashártyai endometriózis: ez a leggyakoribb. A lapos, kisebb károsodások a hashártyára, a medenceüreget belülről borító rétegre is kiterjednek, viszont nem hatolnak be a hashártya alatti részbe.

Petefészek endometriózis-ciszta: endometriózis során olykor a petefészkekben kialakulhat ún. endometrióma, ami egy olyan ciszta, melynek fala endometriózisos területeket tartalmaz. A cisztában alvadt vér található (ezért „csokoládécisztáknak" is nevezik).

Mélyen infiltráló (beszívódó) endometriózis: ritka típus- ekkor az hibás endometrium a hashártya felszíne alatt több mint 5 mm mélyre behatol.

Az endometriózis az az állapot, amikor a méh belsejét bélelő nyálkahártya (endometrium) nem csak a méhben van jelen, hanem máshol is (jellemzően a hasüregben). Előfordulhatnak ekkor különböző szerveken, általában a beleken, petefészkeken, petevezetékeken. A probléma, hogy ugyanúgy követi a ciklust, a hormonális változásokat- vagyis megvastagszik, majd leválik. Viszont mivel nem tud a hüvelyen keresztül a menstruációs vérzéssel távozni, így ott marad, és gyulladást, hegesedét, cisztákat hoz létre. Ez az oka annak, hogy az endometriózis könnyen vezet teherbeesési nehézségekhez és alhasi fájdalmakhoz. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/nogyogyaszati-hirek/puffadassal-es-hanyingerrel-jar-a-menstruacios-fajdalom-mit-tegyek

Az endometriózis nem gyógyítható, de a panaszok kezelhetők

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elmondta, az endometriózis sajnos nem gyógyítható, ám a fájdalom csillapítható, a teherbeesési esélyek növelhetők, a panaszok enyhíthetőek. A kezelés mindig személyre szabott, hiszen figyelembe kell venni a panaszok súlyosságát, az endometriózis stádiumát, szeretne-e gyereket, hány éves a beteg. A terápia lehet gyógyszeres (fájdalomcsillatás, hormonkezelés) és/vagy sebészi is.

(Forrás: Nőgyógyászati Központ
www.nogyogyaszatikozpont.hu)