Gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépő étrend-kiegészítők

Bizonyos étrend-kiegészítők megváltoztathatják egyes gyógyszerek felszívódását vagy kiválasztását. Ha ez bekövetkezik, a gyógyszer máshogy fog hatni a szervezetre, mint várnánk, ez pedig akár életveszélyes helyzeteket is teremthet.

Ashwagandha

Ez egy népszerű gyógynövény, amit leggyakrabban a hagyományos kínai orvoslásban alkalmaznak. A kis örökzöld cserje a száraz területeket kedveli, Indiában, a Közel-Keleten, és Afrika egyes részein gyakori. Tapasztalatok szerint segít a szervezetnek a stressz és az álmatlanság elleni küzdelemben. Bizonyos gyógyszerekkel együtt alkalmazva azonban veszélyes lehet.

  • Nem ajánlatos fogyasztani, ha gyógyszereket szedünk diabéteszre

Az ashwagandha kockázatos, ha a vércukorszint csökkentésére szánt gyógyszerekkel együtt fogyasztjuk,

ebben az esetben ugyanis veszélyesen alacsony szintre löki a vércukorszintet (hipoglikémia).

Bizonyos gyógynövényekről kimutatták, hogy segítenek a cukorbetegség kezelésében, ha viszont ezeket ugyanilyen hatást kiváltó gyógyszerekkel együtt szedjük, az túl alacsony vércukorszinthez vezethet.

  • A magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerekkel sem kompatibilis

Állatkísérletek arra utalnak, hogy az ashwagandha csökkentheti a szisztolés és diasztolés vérnyomást, így a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedő embereknél fennáll a hipotenzió, azaz a túl alacsony vérnyomás veszélye.

  • Immunszuppresszánsokkal együtt sem szabad alkalmazni

Embereknél végzett kísérletek során azt tapasztalták, hogy az ashwagandha serkentheti az immunrendszert. Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy az ashwagandha csökkentheti egy daganatellenes gyógyszer, a immunszupresszáns hatású ciklofoszfamid hatékonyságát.

Ashwagandha ( Whitania somnifera)Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Luca Invernizzi Tettoni

Cink

A cink egy olyan ásványi anyag, amelynek számos szerepe van, többek között részt vesz az immunrendszer egészséges működésében, a fehérjék létrehozásában, a sebgyógyulásban, a DNS létrehozásában, valamint az ízek és szagok érzékelésében. A cink azonban számos gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet.

  • Antibiotikumok

Bizonyos antibiotikumok - különösen a kinolonok és a tetraciklinek – a gyomor-bélrendszerben kölcsönhatásba lépnek a cinkkel, és akadályozzák mind az ásványi anyag, mind a gyógyszer felszívódását.

Ha mindkét készítményt szedni kell, akkor az antibiotikumot két órával a cink előtt, vagy négy-hat órával a cink után vegyük be.

  • Penicillamin

A cink csökkenti a reumás ízületi gyulladásra szedett penicillamin felszívódását és hatását. Ha mindkettőt szedni kell, a cink-kiegészítőket legalább két órával a penicillamin bevitele előtt vagy után kell bevenni.

A cikk folytatódik, lapozzon a következő oldalra!