A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

Korszerű és összetett térinformatikai rendszer segíti a prognózist

A közlemény szerint a módszer alapja egy terepi mérésekkel pontosított, aktuális és nagy méretarányú adatbázis létrehozása, amely egyfajta térinformatikai alkalmazásként tartalmazza egy adott terület felszínfedettségét, domborzatát, természetközeli, illetve telepített erdős állapotát, úthálózatát, a vízkivételi helyeket és még sok hasznos információt, amelyek segítenek megfékezni a tüzeket.

Szegedi Tudományegyetem főépületeForrás: Wikipedia

A multispektrális műholdképeken a kutatók a látható és az infravörös hullámhosszakat is felhasználhatják egy terület erdőtűz-veszélyeztetettségének meghatározásához. Mint Kovács Ferenc, az SZTE Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék docense kifejtette,

a tűzesetek többségében emberi gondatlanság közvetlen következményei.

 

Egyre gyakoribbak a súlyos károkat okozó kiterjedt erdőtüzekForrás: MTI/EPA/SDIS 33/-

Kialakulásukhoz azonban hozzájárul a klímaváltozás: az átlaghőmérséklet, a száraz időszakok hosszának növekedése, valamint a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása.

A gyakorlatban is modellezték az új rendszert

A szegedi kutatók a katasztrófavédelemmel együttműködve Ásotthalom közigazgatási területére - egyfajta pilot projektként - egy térinformatikai adatbázist és egy ráépülő alkalmazást dolgoztak ki. A csaknem 60 százalékban erdővel borított terület modelljét háromféle műholdkép - a Landsat, PlanetScope és a Sentinel-2 - adataival és terepi mérésekkel, megfigyelésekkel pontosítva aktualizálják.

A Lázbérci Tájvédelmi Körzetben égő erdő.Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/meg-mindig-ervenyben-van-a-tuzgyujtasi-tilalom

Ahol a műholdas adatok alapján sikerül pontosítani egy-egy erdőterület tűzkockázatának mértékét,

ott sokkal könnyebb reagálni a spontán, de a várható eseményekre is.

A kutatók a navigáció támogatásával is segíthetik a tűzoltók munkáját: meghatározhatják az adott tűzesethez vezető legrövidebb és leggyorsabb utat, azt, hogy egy szakaszon milyen sebességgel haladhat a tűzoltóautó, milyen az út minősége, járható-e az gépkocsival vagy csak gyalogosan.

(Forrás: MTI)