A pálmaféléknek rendkívül fontos az ökológiai és gazdasági jelentősége, ezért is  kell mindent megtenni e fontos növényi család veszélyeztetett fajainak megmentéséért - állípította meg egy friss kutatás.

Mindent el kell követni a veszélyeztetett fajok védelméért

A kutatók mesterséges intelligencia segítségével mérték fel a teljes pálmacsaládot fenyegető kockázatokat. Az így kapott adatok jobb rálátást biztosítanak arra, hogy mely pálmafajok vannak veszélybe számolt be róla kedden a BBC hírportálja.

A pálmafák több mint felét fenyegeti a kihalás veszélyeForrás: Shutterstock/masa.k

A pálmák a fák egyik óriási családja, millióknak nyújtanak táplálékot, innivalót és menedéket.

A pálmák gazdaságilag a legfontosabb fafélék közé tartoznak.

Sidonie Bellot, a kew-i királyi botanikuskert (Kew Gardens) tudósa, a tanulmány vezető szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindent el kell követni a több mint ezer fenyegetett pálmafaj megőrzéséért.

A pálmáknak igen fontos a gazdasá
gi jelentősége is
Forrás: NurPhoto via AFP/Mahmoud Elkhwas/NurPhoto/Mahmoud Elkhwas

Hozzátette: a fákat élőhelyükön kell megőrizni és több adatot kell gyűjteni róluk, ami nem képzelhető el a pálmák élőhelyeinek környékén lakó és termésüket, fájukat, levelüket felhasználó emberek nélkül.

Ezekben az országokban lenne a legnagyobb szükség a védelemre

A kutatók szerint Madagaszkáron, Új-Guineában, a Fülöp-szigeteken, Hawaiin, Borneón, Jamajicábab, Vietnámban, Vanuatun, Új-Kaledónián és az indonéz Szulavézin lenne a legnagyobb szükség a pálmák védelmére.

A hawaii a Big Island-hez tartozó Keahole Point vidékének partszakaszaForrás: Wkimedia Commons / Alaska Dave

A tanulmány szerint, amely a Nature Ecology and Evolution című folyóiratban jelent meg, 92 régióban legalább 185, valamilyen módon hasznosított pálmafaj kerülhet veszélybe, ezért hatékony fellépésre van szükség.

(Forrás: MTI)