Komplex műtéteket is tudnak végezni a hazai robotsebészeti eszközzel

robot, robotsebészet, Semmelweis, Merkely
Budapest, 2022. június 25. Negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebészeti eszköz az átadásán a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületében 2022. június 25-én MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Szerda délután ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Janus Pannonius Klinikai Tömbjében azt az új robotsebészeti eszközt: a DaVinci Xi sebészeti robot közreműködésével nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni Pécsett. 
Vágólapra másolva!

Az egyetem tájékoztatása szerint az első műtéteket heteken belül, várhatóan már októberben elvégzik majd a robottal. A gyakorlati oktatás többek között szimulátorral történik, amely lehetővé teszi, hogy különböző oktatóprogramok által - azaz

valós beteg jelenléte nélkül - sajátítsák el az orvosok és az asszisztensek azt a technikai tudást, amire a biztonságos műtétek majdani végzéséhez szükségük van.

Természetesen csak olyan orvos végezhet műtétet a robottal, aki nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán keresztül szerez erre képesítést.

Negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebészeti eszköz Forrás: MTI/Bruzák Noémi

– hangsúlyozta Bódis József professzor, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. – A PTE Klinikai Központ orvosainak felkészültsége, szakmai tudása pedig előrevetíti ennek a projektnek a sikerét, amelyből a betegek profitálhatnak majd a leginkább.

A közlemény rámutatott: a PTE Klinikai Központ a közelmúltban létrehozta a Robotsebészeti Munkacsoportot, amelynek vezetője dr. Papp András, a Sebészeti Klinika egyetemi docense lett.

Az új eszközzel speciális sebészeti beavatkozásokat is el tudunk majd végezni, ráadásul úgy, hogy a beteg hamarabb fel tud gyógyulni a műtétet követően – mutatott rá dr. Papp András. – Az orvosképzés is fejlődik ezáltal, hiszen az orvostanhallgatók testközelből tapasztalhatják meg, hol tart most a sebészet technikai fejlettsége.

Az új eszköz szerdai sajtóbemutatóján elhangzott: a robot dupla konzolos, vagyis egyszerre több orvos is tudja kezelni.

Ennek – az oktatás mellett – a szakmailag összetett, komplex műtétek során van komoly jelentősége.

.A PTE Klinikai Központjában is rendszeresen zajlanak ugyanis olyan műtétek, ahol egyidőben van szükség több szakma, így például sebész, urológus és nőgyógyász jelenlétére. Erre példa az úgynevezett infiltráló endometriózis, amikor egyszerre érintett a bél, a húgyúti rendszer és a nőgyógyászati szervek.

Szakemberek szerint ezekben az esetekben különösen nagy segítség, ha az operációt végző team tagjainak nem kell átadniuk a konzolt egymásnak, hanem mindig az a konzol végzi a műtétet, ahol az adott specialista ül. Ezzel jelentősen növelhető a betegbiztonság, és csökkenthető a műtéti idő.