Azt hitték, tó rejtőzik a Mars felszíne alatt, de valami egészen mást találtak

A Mars déli pólusa az ESA felvételén
Vágólapra másolva!
Folyékony víz helyett szilárd kőtenger rejtőzik a Mars déli sarkának jégrétege alatt – állapították meg a tudósok.
Vágólapra másolva!

Az eredmény csalódást keltő a szakértők számára, korábbi radarjelek alapján ugyanis úgy vélték, a mélyben folyékony víz rejtőzhet. A tapasztalat azt mutatja, hogy erősebb tudományos bizonyítékokra van szükség, mielőtt merész kijelentéseket teszünk – vonta le a tanulságot a Science Alert cikke.

A folyékony vízre utaló rejtélyes jeleket először néhány évvel ezelőtt észlelték az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express műholdja által gyűjtött radaradatokban.

A tudósok a Mars déli sarkának jégsapkája alatt egy szokatlanul fényes anyagfoltot fedeztek fel.

A későbbi kutatások további fényes földalatti foltokat találtak.

Ami még izgalmasabb, hogy hasonló fénylő foltokat találtak itt a Földön is, a Déli-sark jégrétege alá temetve. Ezeket ún. szubglaciális, magyarul jég alatti tavaknak hívják a szakemberek. Egyik legismertebb képviselőjük a Vosztok-tó.

A tudósok azt gyanították, hogy a marsi fénylő foltok is ilyen szubglaciális tavak lehetnek. Adódott azonban egy probléma. A Mars túl hideg ahhoz, hogy folyékony víz létezzen rajta. Ez akkor is igaz, ha a tó történetesen a mélyben, a jégréteg alatt található, és a só miatt alacsonyabb a fagyáspontja.

Mik tehát a fényes foltok? Ennek kiderítéséhez Dan Lalich, a Cornell Egyetem csillagásza és munkatársai szimulációval vizsgálták négy marsi anyag rétegződését.

A Mars déli pólusa az ESA felvételén Forrás: ESA/DLR/FU Berlin / Bill Dunford

A geológiai radar a tárgyakról, vagy felszínről visszaverődő rádióhullámokat érzékeli. A bolygó felszíne alatt található anyagok tulajdonságaira a rádióhullámok visszaverődésének erősségéből és idejéből következtetnek.

Az így kapott adatok alapján azonban nem lehet pontosan megmondani, hogy a mélyben rejtőző anyag mi lehet.

A kutatók különböző konfigurációkban és vastagságban szimulált vízjég-, szén-dioxid-jég-, bazalt- és légköri rétegeket hoztak létre. Ezek mindegyike olyan tulajdonságokkal rendelkezett, amelyek a radarimpulzusokat sajátos módon verik vissza. Ezután kiszámították, hogy ezek a konfigurációk milyen jeleket produkálnak. Az eredmények alapján valami olyasmit kaptak, ami ugyanolyan fényes, mint a Mars Express megfigyelései:

egy poros vízjégréteget két szén-dioxid-jégréteg közé préselve.

Nem a mostani az első eset, hogy a radarfelvételek fényes foltjait folyékony víznek nézik. Egy kutatócsoport tavaly azt találta, hogy a fagyott agyag hasonlóan fényes jeleket képes produkálni.

Az eredményeket a Nature Astronomy szakfolyóiratban mutatták be.