Az ausztrál kormány a világon elsőként azt tűzte ki célul, hogy megakadályozza az újabb fajok kihalását az ország területén, és ennek érdekében átfogó, tízéves programot hirdetett a növény- és az állatvilág megóvására - közölte Tanya Plibersek környezetvédelmi miniszter kedden.

A terv célja, hogy megakadályozza 110 ritka állat- és növényfaj kihalását, és védelem alá vegyen húsz területet, megmentve őket a további pusztulástól. A változásoknak köszönhetően Ausztrália tengeri és szárazföldi területének 30 százaléka kerülhet védelem alá. Korábban száz faj és hat terület szerepelt a védett listán.

A veszélyeztetett fajok listája egyebek között a tasmán tüskecsőrrel és a fehérnyakú, vagyis Parma-kenguruval bővült, amelynek állománya a ragadozók és az erdőtüzek miatt ritkult meg. Az újonnan védelem alá vont területek közé tartozik a Kék-hegység és az Ausztrál Alpok.

A veszélyeztetett fajok az ausztrál törvények értelmében védelmet élveznek.

Egy évtized semmittevés után még sohasem volt nagyobb szükség a cselekvésre" - húzta alá Plibersek. "Jelenlegi hozzáállásunk nem működik" - idézte a tárcavezetőt a The Guardian című brit napilap. "Ha folytatjuk, amit eddig csináltunk, akkor ugyanaz lesz az eredmény" - tette hozzá.

Természetvédő csoportok üdvözölték a tervet, de szerintük többre lenne szükség. Rámutattak: sok ritka fajt fenyeget a kihalás, mert élőhelyük az emberi tevékenység, valamint a 2019-2020-as bozóttüzekhez hasonló szélsőséges természeti jelenségek miatt vészesen zsugorodik.

A tüzek 5,8 millió hektárt perzseltek fel Ausztrália keleti részén, és 1-3 milliárd állat pusztulásához vagy meneküléséhez vezettek.

Basha Stasak, az Australian Conservation Foundation természetvédelmi szervezet munkatársa rámutatott: a kutatók szerint évente egymilliárd dollár kell ahhoz, hogy meg lehessen állítani a fajok kihalását Ausztráliában.

Ausztrália egyebek között olyan egyedülálló fajok otthona, mint a koala, a kacsacsőrű emlős és az erszényesnyúl. Egy 2021-es tanulmány szerint a koalák száma három év alatt harminc százalékkal csökkent.