A hangafélék családjába tartozó tőzegáfonya hazánkban védett növényfaj, amely egy alacsony, 5-10 centiméternyi, örökzöld törpecserje termése. Fogyasztása közismerten számos egészségügyi előnnyel jár, hiszen amellett, hogy antioxidánsokban gazdag, hatékony lehet húgyúti fertőzések kezelésében és megelőzésében is.
A gyümölcs gyógyító ereje az érett, piros bogyókban rejlik, melyeket azonban hazánkban meglehetősen ritkán érhetünk tetten a természetben. Ezek főként a sarkkörtől a trópusokig, az északi féltekén, általában a csapadékosabb területeken lelhetők fel a szabadban. Tápértékük igen magas és rengeteg vitamint és ásványi anyagot; a gyümölcssavak mellett, pektint, cseranyagot, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek immunrendszerünk erősítését támogatják.
A tőzegáfonya gazdag továbbá A-vitaminban, így segíthet a farkasvakság megelőzésében, de javítja a haj, a bőr és a körmök állapotát is, sőt káliumban is bővelkedik, így szív- és érrendszeri megbetegedések esetén is hatékony.
Ezek alapján helytálló, hogy sokan szupergyümölcsként, vagy szuperételként tartják számon. A jótékony hatású termések színét adó antocianinok képesek immunrendszerünket erősíteni, így a legtöbben különösen a nyirkos, hideg idő beköszöntével kezdik el alkalmazni. Az antioxidánsként funkcionáló anyag képes védelmet nyújtani sejtjeinknek a szabad gyökökkel szemben is.
A tőzegáfonya az említettek mellett normalizálja a koleszterinszintet, ráadásul már csekély gyümölcstartalmú áfonyalé tartós fogyasztása is nagymértékben csökkenti az ún. rossz, LDL-koleszterin-, ellenben növeli a HDL-koleszterin-szintjét, ily módon minimalizálódhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélye, ráadásul savas gyümölcs lévén képes megakadályozni a vesekövek képződését is.
Egy vizsgálat során kiderült ugyanis, hogy azoknál a betegeknél, akik már átestek vesekő eltávolításon, de áfonyakivonatot szedtek, 50%-kal kisebb eséllyel újultak ki szervezetükben a kövek, így bizonyítást nyert, hogy a tőzegáfonya képes a kalciumot tartalmazó és a kalciummentes vesekő kialakulásának esélyét is hatékonyan csökkenteni.A leszüretelt gyümölcs mintegy 95%-a feldolgozott formában kerül piacra, nyersen szinte alig, így legtöbben különböző italok formájában, szószokban és aszalt formában találkozhatunk vele.
A tőzegáfonyát tartalmazó termékek rendszeres fogyasztásával az említetteken túl kivédhetők bizonyos szívbetegségek, valamint ereket érintő elváltozások is, így minden koszorúér- és szívbetegséggel küzdő betegnek javasolt a 100%-os gyömölcslé rendszeres fogyasztása vagy tőzegáfonya-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő alkalmazása. A tőzegáfonya azért képes erre, ugyanis mert káliumtartalma kiemelkedő, amely maghatározó szereplője a sejtek közti kommunikációnak, továbbá a szív működését is szabályozni tudja: túl sok vagy túl kevés kálium jelenlétében ugyanis a szív nem képes megfelelően összehúzódni.
A tőzegáfonyalé a kifejezett belgyógyászati jótékony hatásain kívül fogyasztását követő 8 órán belül képes megakadályozni a nem kívánatos baktériumok megtapadását, többek között a rettegett E. coli baktériumét is,
így segít a húgyúti fertőzések megelőzésében is, amely azért is nagyon fontos, hiszen mert háromból egy nő átesik húgyúti fertőzésen élete során. Ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel nőgyógyászhoz fordulnak.
A gyümölcsből készült termékek fogyasztása a fogszuvasodás kialakulását is megakadályozhatja, mert olyan enzimeket tartalmaz, amelyek megküzdenek a szájban található baktériumokkal és így gátolják a plakk képződést is.
Amennyiben szeretné, ezen a linken megrendelheti.