Felújítás közben 365 millió forintot érő aranyérméket talált egy angol pár Ellerbyben

Vágólapra másolva!
Egy angol pár összesen 264 aranyérmét tartalmazó agyagedényre bukkant konyhájuk felújítása közben, a régi padló alatt az Ellerbyben található otthonukban. A hihetetlen lelet összesen 365 millió forintot ért, az ingatlant még a 18.században építették. 
Vágólapra másolva!

A régi padló alatt talált aranyérmék némelyike 400 éves, a régészeti beazonítás után kiderült, hogy az összesen 264 aranyérme 1610 és 1727 között készült, I. Jakab és I. Károly uralkodásától egészen I. György angol királyig - írja a Metro.

A szakértőknek sikerült egy gazdag és befolyásos hull-i kereskedőcsaládhoz, a Fernley-Maisterekhez visszavezetni az érméket.

A Maister család vasérc, fa és szén importtal és exporttal foglalkozott, tagjai az 1700-as évek elején parlamenti képviselők is voltak.

Az érméket árverésre bocsájtották, aminek egy 1720-as hibás I.György kori aranypénz volt a csúcspontja - ezen nem látható a király feje -

30 millió forintnyi fontért kellt el.

Soha nem fizettek még ennyit egy hibás brit érméért.

Gregory Edmund, a londoni Spink & Son aukciósház munkatársa elmondta: "Az eladás több szempontból is egyedülálló volt. Az érmék története, a felfedezés módja és a ritka lehetőség, hogy ilyen egyedi érméket árverésen lehet megvásárolni hatalmas érdeklődést váltott ki."

Az érmék összesen végül az előzetesen becsült ár háromszorosáért 365 millió forintért keltek el.

A szerencsés megtalálók nem fedték fel a kilétüket.