Kolosszális, csaknem kétmillió kilométeres csóva lövellt ki a Napból

A hatalmas csóva az amerikai asztrofotós képén
Vágólapra másolva!
Egy amatőr asztrofotós a Nap felé irányította távcsövét, és megfigyelte, hogy a tüzes felszínről óránként 200 000 kilométeres sebességgel egy majdnem kétmillió kilométer hosszúra nőtt csóva lövell ki.
Vágólapra másolva!

Az Arizonában élő Andrew McCarthy a DailyMail.com-nak elmondta, hogy hat órán át több mint egymillió képet készített, amelyeket a végső képhez "összeillesztett" - de mivel a csóva olyan hatalmas volt, még így is csak a felét tudta megörökíteni a fotón.

Az energikus és erősen mágnesezett, túlhevült gáz, vagyis a koronális tömegkilövellés (CME) McCarthy szerint a valaha látott legnagyobb napkitörésből szabadult ki - a felszínről kifelé nyúló fényes csóva mintegy 1 000 000 kilométer széles volt.

A hatalmas csóva az amerikai asztrofotós képén Forrás: Andrew McCarthy

Azon a napon, amikor McCarthy megfigyelte a Napot, egy kisebb napvihar is fellángolt a Napon, ami a nagy protuberancia kialakulásához vezetett, amely felkeltette a figyelmét.

„Észrevettem, hogy a nagy kiemelkedés elkezdett felemelkedni - ez egyértelmű jele volt annak, hogy valami izgalmas dolog fog történni" - mondta. „Így hát a távcsövemet ráirányítottam, és figyeltem a CME kialakulását."

A kolosszális csóva szeptember 24-én alakult ki, amikor is napvihar tört ki a Napon. A vihar azonban a legalacsonyabb kategóriába tartozott, és a földi megfigyelők szemét elkerülték.