Aggasztó dolgot találtak az anyatejben

szoptatás PREPARING FOR DELIVERY FOOD interior PATIENT woman patient France Lyon PARENTS MOTHER human person ADULT CHILD BABY infant newborn baby EUROPEAN female WOMAN MEDICINE obstetric breast-feeding Aliment Alimentary Consuming Nourishment
Az anyatejes táplálás csökkenti a csecsemőkori allergia veszélyét
Vágólapra másolva!
Először fedeztek fel mikroműanyagokat az emberi anyatejben. Egyelőre nem ismert, milyen hatással lehet ez a csecsemők egészségére.
Vágólapra másolva!

A Polymers című folyóiratban megjelent új tanulmányban egy olasz kutatócsoport 34 egészséges nő anyatejét vizsgálta, a mintavétel egy héttel a szülés után történt.

Az eredmény meglehetősen aggasztó:

a minták 75 százalékában mikroműanyagokat azonosítottak.

A kutatók nem találtak összefüggést az életmódbeli döntések és a tejben lévő műanyagok előfordulása között.

Ez azt jelenti, hogy nem tudunk semmilyen módon védekezni a mikroműanyagok szervezetbe kerülése ellen.

Korábban már találtak mikroműanyagokat a méhlepényben is, sőt, sok csecsemő már úgy jön világra, hogy tele van a szervezete mikroműanyagokkal. Ennek fényében nem túl meglepő, hogy az anyatej is mikroműanyagokat tartalmaz.

Forrás: BSIP/Marie Bienaimé / BSIP/Marie Bienaimé

Bár egyelőre nem tudni, mindez hatással van-e a csecsemők egészségére, a tudósok aggódnak, mivel az újszülöttek különösen érzékenyek a különféle vegyi anyagokra.

Az ijesztő eredmények ellenére a kutatók nem akarják lebeszélni az édesanyákat a szoptatásról; a tápszerekben ugyanis szintén megtalálhatók a mikroműanyagok. Ehelyett a szakértők inkább azt tanácsolják, hogy a kismamák és az újdonsült anyukák – amennyire csak lehet - kerüljék a műanyagokat és a hasonló szintetikus anyagokat.