Önmagát semmisítette meg egy rakéta

Vágólapra másolva!
Nem sikerült a japán űrkutatási hivatal műholdakat szállító űrrakétájának útnak indítása, ezért röviddel a szerdai start után elrendelték a rakéta önmegsemmisítését - közölte a japán média.
Vágólapra másolva!

A Japán Űrügynökség (JAXA) azt követően küldte az önmegsemmisítő parancsot az Epsilon-6 rakétának, hogy hibát észlelt a Japán déli részén, Kjusú szigetén lévő Ucsinura űrállomásról történt kilövés után.

A rakétát helyi idő szerint 9 óra 57 perckor, körülbelül hét perccel a kilövés után kellett megsemmisíteni, mert nem tudott biztonságosan repülni.

A 26 méter hosszú rakéta nyolc műholdat vitt magával, többek között egy magánvállalkozás és egyetemek által fejlesztett szatelliteket. A rakéta önmegsemmisítése után nem érkezett azonnali jelentés sérülésről vagy anyagi kárról - közölték az illetékesek.

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Fumito Saeki

A JAXA legutóbb 2003 novemberében adott ki önmegsemmisítő parancsot egy H2A rakéta indítása után. Epsilon-rakéta először kapott ilyen parancsot, az előző öt modell indítása sikeres volt.

Az indítást eredetileg péntekre tervezték, de szerdára halasztották a műholdak követésével kapcsolatos kedvezőtlen körülmények miatt.

(MTI/dpa/Kyodo)