Ezektől a videójátékoktól szívinfarktust kaphatnak a gyerekek

gamer pc gaming videójáték
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint szívbetegségben szenvedő gyerekeknél súlyos – akár halálos kimenetelű – szívproblémák is jelentkezhetnek a videójátékok miatt.
Vágólapra másolva!

A HeartRhythm című folyóiratban megjelent, nemzetközi kutatócsoport által készített tanulmány 22 olyan esetet vizsgált, amikor 7 és 16 év közötti, szívbetegségben szenvedő gyerekeknél játék közben szabálytalan szívverés és azt követő eszméletvesztés következett be – írja a Futurism.

A 22 gyerekből hatnál teljes szívmegállás történt, négyen pedig meghaltak.

Bár ez nem jelenti azt, hogy a szülőknek el kellene dobniuk a gyerekeik játékkonzoljait, a szívbetegséggel élő gyerekekre jobban oda kell figyelni játék közben. Azt is fontos megjegyezni, hogy a minta mérete is rendkívül korlátozott, vagyis az eredményeket óvatosan kell kezelni.

Illusztráció Forrás: RODNAE Productions / Pexels

"Ez egy viszonylag kis tanulmány, de így is számos olyan esetet találtunk, amikor a videójátékokkal aktívan foglalkozó gyerekeknél nagyon súlyos szívproblémák léptek fel" - mondta Shubhayan Sanatani, a British Columbia Gyermekkórház kardiológusa, a tanulmány társszerzője.

A háborús témájú játékok különösen veszélyesnek bizonyultak.

További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy mely konkrét címektől kellene távol maradnia az érintett csoportoknak.

Szerencsére a videójátékok által okozott szívrohamok ritkák, de nem árt óvatosnak lenni, hívta fel a figyelmet Sanatani.