Drámai felfedezés: rákot okoz egy népszerű hajápoló

fodrász, haj
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Több mint két és félszer magasabb a méhrák kockázata azoknál a nőknél, akik hajkiegyenesítő termékeket használtak – derítette ki egy nagyszabású kutatás, amit az amerikai Környezet-egészségügyi Biztonsági Intézet (NIEHS) szakértői készítettek.
Vágólapra másolva!

A hajkiegyenesítő termékek jelentősen növelhetik a méhrák kialakulásának kockázatát azok körében, akik gyakran használják őket – derül ki a tanulmányból.

A kutatók 33 947, 35 és 74 év közötti, különböző etnikai csoportokba tartozó nőt követtek nyomon átlagosan közel 11 éven keresztül. Ez idő alatt 378 nőnél alakult ki méhrák.

- mondta a tanulmány vezetője, Alexandra White, a NIEHS munkatársa a kiadott közleményében. A szakértő ugyanakkor kiemelte, hogy a méhrák ritka ráktípusnak számít.

Illusztráció Forrás: AFP/Britta Pedersen

Ennek ellenére az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a méhrákos esetek száma meredeken emelkedik az Egyesült Államokban, és mára az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedéssé vált. A ráktípus gyakorisága különösen a fekete nők körében emelkedik, nem véletlenül: ők gyakrabban használnak hajkiegyenesítő termékeket. A káros hatást tekintve azonban nem találtak különbséget az eltérő etnikumú nők között.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a hajkiegyenesítők úgynevezett endokrinkárosító vegyületeket tartalmaznak. Az ilyen termékeket összefüggésbe hozták már a mell- és petefészekrák magasabb kockázatával is.

A kutatás a Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóiratban jelent meg.