Borzalmas húsevő baktérium tartja terrorban az embereket

Vibrio vulnificus
A Vibrio vulnificus húsevő baktérium
Vágólapra másolva!
Amikor az Ian hurrikán lecsapott a múlt hónapban a floridai Lee megyére, ahol nemcsak széleskörű pusztítást végzett. Az állami egészségügyi adatok szerint az ötös erősségű vihar egy ritka „húsevő" bakteriális fertőzések hullámát is magával hozta.
Vágólapra másolva!

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a húsevő baktériumok úgynevezett „nekrotizáló fasciitist" okozhatnak. Ez egy olyan fertőzés, amely agresszív gyulladást vált ki az izmokat és más szerveket körülvevő szövetekben, aminek következtében a szövetek gyorsan elpusztulnak. A baktériumok a sérült bőrön keresztül jutnak be a szervezetbe és ezt követően gyorsan kialakulhat a nekrotizáló fasciitis, ami olyan életveszélyes szövődményekhez vezethet, mint a sokk és szervi elégtelenség.

A fertőzésben szenvedők 20 százaléka meghal, néhányan a infekció kezdete után néhány napon belül.

A floridai eset mögött az úgynevezett Vibrio vulnificus húsevő baktérium áll. A CDC úgy véli, hogy ezek a kórokozók a meleg, sós vízben találhatók meg, ami édes és sós víz keverékét jelenti, amely jellemzően a torkolatokban, sós mocsarakban és azokon a pontokon található, ahol a folyók találkoznak az óceánnal.

A baktériumok koncentrációja általában május és október között a legmagasabb, amikor a víz hőmérséklete emelkedik, és a V. vulnificus fertőzések túlnyomó többsége is ebben az időablakban következik be.

A Vibrio vulnificus húsevő baktérium Forrás: Pinterest

A hurrikánok, a viharhullámok és a part menti áradások azonban növelhetik a fertőzés kockázatát azáltal, hogy fokozzák annak valószínűségét, hogy az emberek szennyezett vízzel érintkeznek.

– figyelmeztetett a Floridai Egészségügyi Minisztérium azután, hogy az Ian hurrikán floridai partot ért és amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Ezért a floridai egészségügyi minisztérium arra kéri a lakosságot, hogy tegyenek óvintézkedéseket a Vibrio vulnificus által okozott fertőzések és betegségek ellen.

Az adatok szerint a hurrikán kitörése előtt összesen harminchét V. vulnificus fertőzéses esetet jelentettek Floridában 2022-ben. Röviddel a vihar után ez a szám hatvanötre emelkedett. Az újonnan bejelentett esetek többsége Lee megyében történt, ahol hurrikán partot ért, egy pedig Collier megyében, a déli szomszédjában.

A szakemberek szerint „az esetek száma abnormálisan nőtt az Ian hurrikán hatásai miatt".

A bejelentett 65 fertőzésben szenvedő emberből 11 meghalt. Floridában tavaly 34 V. vulnificus fertőzéses esetet jelentettek, amelyek közül 10 volt halálos, 2020-ban pedig 36-ot, amelyek közül hét végződött halállal. Az idén tapasztalt esetek száma így meglehetősen szokatlannak számít.