Képesek megítélni kompetenciáinkat a kutyák

kutya
A projekt keretében daganatos kutyákon a páciensre szabott kezelések zajlanak majd ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Érezte már úgy, hogy a kutyája ítélkezik Ön felett? A legújabb kutatásokból kiderült, hogy az ebek képesek is felismerni az emberek kompetenciáját bizonyos feladatok elvégzésében. A tesztek során bebizonyosodott, hogy az általuk legrátermettebbnek ítélt személy mellé állnak, ha ételről van szó, ezért a legjobb teljesítményt kell nyújtanunk vacsoránál, ha le szeretnénk nyűgözni házikedvencünket.
Vágólapra másolva!

A kutyák híresen hűségesek és kötelességtudóan követik a gazdáikat akár a parkba, akár a kanapéra, vagy arra a helyre, ahol úgy gondolják, hogy a legnagyobb szükségünk van rájuk: a mellékhelyiségbe.

Ahogy a sarkunkban vannak, úgy egy másik szemszögből kapnak rálátást emberi képességeinkre és kompetenciáinkra és egy új kutatás szerint úgy tűnik, képesek odafigyelni bizonyos feladatvégzésre is és megítélni, hogy – szerintük – jól csináljuk-e azokat.

A Behavioral Processes tudományos szaklapban publikált tanulmány során arra kérték a gazdákat, hogy éhes kutyáik éber tekintete mellett próbáljanak meg kinyitni egy ételtartót. Az egyik esetben az emberi résztvevő sikeresen kinyitotta azt, míg a második esetben nem sikerült végrehajtania a feladatot.

A tanulmány céljainak megfelelően „kompetens" és „inkompetens" címkékkel látták el őket.

A kutyák jobban odafigyelnek ránk, mint azt gondolnánk Forrás: Pixabay

A kísérletezők ezután mindketten egyszerre próbáltak kinyitni edényeket, amelyek bizonyos körülmények között élelmiszert tartalmaztak, máskor pedig üresek voltak. Amikor az edényekben táplálék volt, a kutyák jobban figyeltek a „hozzáértő kísérletezőre", mint arra a személyre, akiről már korábban is kiderült számukra, hogy nem jutott ételhez.

A kísérlet során a nőstény kutyák láthatóan különösen fogékonyak voltak a kompetenciákra, mivel nagyobb valószínűséggel fordultak az felé, akinél a táplálék volt.

Amikor a tartályok kiürültek, a kutyák nem preferálták sem a hozzáértő, sem a hozzá nem értő kísérletezőt, ami talán azt jelezte, hogy az ítéleteik „csak akkor lépnek életbe", ha úgy gondolják, hogy van mit veszíteni vagy megszerezni.

– összegezték a tanulmány szerzői az IFL Science online tudományos portálnak. – Adataink azt is jelzik, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a lehetséges nemi különbségekre a kutyák szociális értékelési képességében.

Ami az emberi viselkedés iránti fogékonyságot illeti, a kutatások kimutatták azt is, hogy a kutyák képesek felismerni a stressz jelenlétét az emberekben a verejtékükből és a leheletükből. Jó hír, hogy az ítélkezés kérdése valószínűleg nem megkérdőjelezi meg az odaadásukat: a tudósok azt is tapasztalták, hogy házikedvenceink „sírnak", amikor újra találkoznak velünk, ezzel is bizonyítva határtalan szeretetüket.