A Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciumban valósítja meg a „Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása" című projektet. A szakemberek Magyarországon elsőként fejlesztenek ki innovatív technológiák szőlőfeldolgozásra alkalmazásával három egyedi karakterű szőlőalapú ginterméket, amelyek a projekt végére elérik a forgalomba hozatali minőséget. Ahogy arra a hozzánk eljuttatott közleményben rámutattak, ezzel a csökkenő borfogyasztás indukálta problémát, a meglévő nagyértékű magyar szőlőkincs parlagon hagyása helyett új felhasználását kívánják elérni, új piaci szegmensek bevonásával.

Ahogy arra a pécsi szakemberek rámutattak, elő szeretnék segíteni az elmúlt évek során egyre inkább megjelenő eladatlan bormennyiségek problematikájának megoldását a nagy szőlőmennyiségek alternatív felhasználásával: a szőlőt új, extra illatos, világszínvonalú gintermékek előállításához fogják felhasználni, ennek technológiáját jelen projekt keretében kutatják és hozzák létre.

Két olyan innovatív technológia együttes hatásának módszertanát vizsgáljuk, amelyek lényege, hogy nem enzimatikus vagy kémiai, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali és teljes kinyerését a szőlőből – írták a közleményben a PTE szakemberei.

Ilyen pink gin is készülhet hazánkbanForrás: Pinterest

Hozzátették: az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is. Emellett kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké. Széleskörű kutatást terveznek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére.

A szőlőlevél és a magok felhasználására a ginek fűszerezésekor nem találtak hazai vagy külföldi példát, így ez a kutatás minden tekintetben úttörőnek számít.

A projekt eredménye három egyedi karakterű kereskedelmi forgalomba kerülő gin és az előállításukhoz szükséges gintechnológia: ezek a "zöld gin", a "pink gin" és a "piros gin".

Az egyetem tájékoztatása szerint a cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát tervezik végrehajtani, melyek célja a hagyományos szőlőfajták és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajták összehasonlítása gin alappárlat készítése céljából. Ezen felül innovatív szőlőfeltárási módszerek bevonását tervezik, az erjesztés és a lepárlás pontos paramétereinek definiálását, valamint a hagyományos ginfűszerek mellé a szőlő egyéb részek használatának bevezetését.