Őrült tervvel állt elő a NASA: nekivezetné űrhajóját a Marsnak

Vágólapra másolva!
A NASA évek óta rengeteg technikát alkalmaz, az óriási légzsákoktól kezdve az ejtőernyőkön át a jetpackekig, hogy a roverek puhán landoljanak a Mars felszínén. Most az ügynökség egy teljesen új megközelítés kipróbálását tervezi; ennek lényege, hogy az űrhajókat gyűrődési zónával védenék. A gyakorlatban ugyanezt az alapelvet használják az autó utasainak védelmére.
Vágólapra másolva!

A NASA Sugárhajtású Laboratóriumának (JPL) legújabb bejegyzése szerint a SHIELD (angolul Simplified High Impact Energy Landing Device) leszállóegység lehetővé tenné, hogy a vörös bolygó veszélyesebb zónáiba is kutatóeszközöket küldjünk.

A SHIELD az autók tervezése során már bevált gyűrődési zónával védené a marsjárókat a becsapódáskor várható sérülésektől.

Forrás: NASA

A fémgyűrűkből álló szerkezet az ütközés során harmonikaszerűen összecsukódik, és ezáltal energiát von el a becsapódás erejéből.

A SHIELD prototípusát augusztus 12-én próbálták ki először: az eszközt egy toronyból kidobták, majd több mint 160 kilométer per órás sebességgel a talajba csapódott. A kísérlet a NASA szakemberei szerint sikeres volt, a prototípus főbb alkatrészei - néhány műanyag tartozékot leszámítva – a landolás után is épek maradtak.

A JPL szerint a SHIELD technikával a sokszor körülményes és bonyolult marsi leszállások egyszerűbbé, olcsóbbá és biztonságosabbá válhatnának.