A Pentagon után a NASA is beszáll az ufókutatásba

ufó, ufo, földönkívüli
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Megkezdte munkáját az amerikai űrkutatási hivatalnál (NASA) egy mindeddig példa nélkül álló testület, amelynek különböző tudományágakat képviselő tagjai az "azonosítatlan légi jelenségeket" (UAP) tanulmányozzák.
Vágólapra másolva!

A 16-fős testület különösebb hírverés nélkül, hétfőn ült össze először, hogy hozzákezdjen a köznyelvben ufóként emlegetett észlelések kutatásához a - kormányzati és kereskedelmi - polgári repülésben összegyűlt adatok alapján.

A NASA-kutatás független attól a vizsgálattól, amelyet a Pentagon indított az azonosítatlan légi jelenségek ügyében a katonai repülőgépek által jelentett és védelmi és hírszerzési szakértők által elemzett észlelések nyomán.

A két egyidejű kutatás fordulópontot jelent az amerikai kormány hozzáállásában, amely az 1940-es évektől a közelmúltig elutasította, hogy komolyan vegye az azonosítatlan repülő tárgyak (ufo) jelenségét. A hivatali nyelvben mindazonáltal az azonosítatlan légi jelenség elnevezés váltotta fel a repülő csészealjként is emlegetett ufókat.

Az "ufókutató" testület létrehozását júniusban bejelentve a NASA leszögezte, hogy "nincs bizonyíték az UAP-ok földönkívüli eredetére".

A Pentagon egy évvel korábban publikált jelentése sem talált elég adatot a 2004 óta történt több mint 140 katonai "ufóészlelés" természetének meghatározásához.

Illusztráció Forrás: Photononstop via AFP

Vezető védelmi és hírszerzési tisztségviselők öt hónappal ezelőtt egy kongresszusi meghallgatáson elmondták, hogy a katalogizált UAP-észlelések száma időközben 400-ra emelkedett, de sok jelenségnek máig nem tudják a magyarázatát.

A magyarázatra váró jelenségek között szerepelnek olyan repülő tárgyak, amelyeknek sebessége vagy manőverezési képessége meghaladja az ismert repülési technológiák teljesítményét, vagy amelyeknek nincs látható meghajtóeszközük vagy repülésellenőrző felületük.

A NASA kutatócsapata 2023 közepére ígéri első jelentésének közzétételét.

(MTI/Reuters)