Nem mindennapi szörnyű baleset történt az indonéziai Szumátrán, ahol egy kaucsukot gyűjtő nőre támadt rá a délkelet-ázsiai állam esőerdeiben honos óriáskígyófaj, a kockás piton.

Még élhetett az asszony, amikor elkezdte lenyelni az óriáskígyó

A szomorú eset még október 14-én történt az indonéziai Szumátra Jambi tartományában. Egy helyi illetőségű 54 éves asszony a lakóhelyéhez közeli ligeterdőbe ment, hogy betakarítsa a megcsapolt gumifákból összegyűlt kaucsukot. Miután az asszony az esti órákra sem tért vissza az otthonába, a családja bejelentést tett az eltűnéséről a helyi hatóságoknak. Másnap kutatócsoportokat szerveztek, hogy átfésüljék a környéket.

A kutatócsoport tagjai az 54 éves nőt felfalt kockás piton elfogásakorForrás: Viral Press

Kétnapos keresés után az esőerdő egyik tisztásán a kutatócsoport tagjai felfigyeltek egy közel hét méter hosszú kockás pitonra, aminek szokatlanul erősen fel volt duzzadva a hasa. Mivel a hatalmas hüllőt a nő eltűnési helyének közelében fedezték fel, elejtették, és felnyitották a tápcsatornáját.

A kutatócsoport tagjainak gyanúja beigazolódott, mert a piton hasából az eltűnt nő holtteste került elő,

ahogyan az a lentebbi linkre kattintva megtekinthető. (Csak erős idegzetűeknek ajánlott a link megnyitása.)

Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy az óriáskígyó, miután lesből rátámadhatott az asszonyra, először megharapta, majd a nő testére fonódva összeszorította, és fojtogatni kezdte. A magatehetetlenné vált áldozatot a fejénél kezdve egészben elnyelte.

Az elfogott kockás piton hasa feltűnően kidomborodott a lenyelt asszonytólForrás: Viral Press

A szakértők szerint ez legalább két órát vehetett igénybe,

és valószínűsíthetően a nő még mutatott életjeleket, amikor az óriáskígyó elkezdte lenyelni.

A település lakói attól tartanak, hogy a falu környékén még rejtőzködhet néhány hasonlóan nagy kockás pion, mert a tragikus balesetet megelőző napokban két kecskét is elraboltak óriáskígyók.

Csak ritkán támad rá az emberre

Indonézia esőerdeiben népes kockás piton (Malayopython reticulatus) populáció él. A kockás piton az élővilág leghosszabb, bár nem a legerősebb testalkatú óriáskígyója. A kifejlett példányok testhossza akár a hét métert, de egyes források szerint a kilenc métert is elérheti. A testhosszához képest aránylag karcsú kígyó, így például vele szemben a Dél-Amerikában honos zöld anakonda (Eunectes murinus) jóval nagyobb tömegű nála.

A kockás pitonnak nincsenek méregfogai, bár fájdalmas sérüléseket okozhat a harapásaForrás: Wikimedia Commons/Kyle Zimmerman

Az óriáshüllő hátát szabálytalan rombusz alakú minták díszítik, ezeket kisebb, világosabb hálószerű minták övezik, ebből kapta a faj a kockás elnevezést.

Ez a mintázat az esőerdőben tökéletes kamuflázsnak számít,

a kockás piton képes szinte teljesen láthatatlanul beolvadni a környezetébe. Elterjedése a délkelet-ázsiai régióra szorítkozik, az indiai Nikobar-szigetektől, illetve Mianmartól a Fülöp-szigetekig terjed a faj territóriuma.

A legnagyobb, valóban hitelesen lemért kockás piton 6,95 méter hosszú volt. Eddig még nem volt példa rá, hogy nősténye hím egyed nélkül szaporodjonForrás: Wikimedia Commons

Más óriáskígyókhoz hasonlóan a kockás piton sem rendelkezik méregfogakkal,

bár a harapása fájdalmas sérüléseket okozhat.

A kockás piton étrendjét elsősorban különféle emlősök alkotják, zsákmányállatai közé tartoznak a cibetmacskafélék, a majmok és a rágcsálók. Az emberi települések környékén gyakran rákaphatnak azonban a disznókra, sőt, a kutyákra is.

A kockás piton csak ritkán támadja meg az embertForrás: Wikimedia Commons/Mariluna

A kockás piton csak ritkán támad rá az emberre. Indonéziában a mostani tragikus eset előtt utoljára 2017-ben történt halálos kimenetelű pitontámadás Celebeszen, az áldozat egy felnőtt férfi volt. A kockás piton nem szerepel a Természetvédelmi Világszövetség védett fajainak a listáján.