Már a kertben sem vagyunk biztonságban: halálos kártevő rejtőzhet a fűben

kert, ősz
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ősz beköszöntével egyre többen halogatjuk az utolsó fűnyírást, gazolást kertjeinkben. A késlekedés azonban ebben az esetben sem lesz a segítségünkre, hiszen minél ritkábban szorgoskodunk a kertben, annál nagyobb az esélye annak, hogy kertjeink elgazosodása miatt új lakók jelenjenek meg kedvenc pihenőhelyeinken: a kullancsok.
Vágólapra másolva!

A telekhatár számukra ismeretlen fogalom, életterük nem pusztán az erdő; a bokros-fás, sűrű aljnövényzettel rendelkező területeken is előszeretettel előfordulnak. Meglepőnek tűnhet, de fontos észben tartanunk, hogy

a kullancsok városi környezetben is megtalálhatóak, többek között kedvelt parkjainkban, családi házaink kertjében, illetve a magas fűvel benőtt, elhanyagoltabb területeken érdemes odafigyelnünk.

Bár sokan még mindig úgy gondolják, hogy leginkább tavasszal, nyáron, esetleg kora ősszel kell tartaniuk a kullancscsípéstől, azonban nem az évszak neve, hanem a napi átlagos középhőmérséklet az, ami meghatározza az élősködők aktivitását. Így akár a késő őszi időszakra is kitolódhat, hogy kullancsokkal találkozhatunk.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A közönséges kullancs csípése önmagában – általában – nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, az már komolyabb gondot jelenthet, és többféle betegséget okozhat. Így mindenképpen érdemes tehát különös gondossággal eljárnunk a kerti munkák befejezése után is. Ha elhanyagolt területet tisztítottunk ki, vagy épp metszést, gallyazást végeztünk, megéri pár percet szánnunk az önellenőrzésre, még ha ismerős terepen dolgoztunk is.

Magyarországon a két leggyakoribb betegség, melyeket a hazai közönséges kullancs terjeszt, az FSME-vírus* által okozott agyvelőgyulladás és a bakteriális Lyme-kór.

A kullancsok által hordozott egyes fertőzések ellen hatékony segítséget jelenthetnek a védőoltások – bár a Lyme-kór ellen nem létezik, de az FSME-vírus ellen már évtizedek óta elérhetőek olyan védőoltások, amelyek segítenek megelőzni a fertőzést. Ideális az őszi-téli hónapokban megkezdett oltásrend, így a következő tavaszra már védettséget lehet szerezni az FSME-vírus ellen.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot a bőrünkről? Mit kell tudni a megelőzési lehetőségekről? Mely országok fertőzöttek kullancs szempontból? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az újonnan indult Többmintkullancs.hu edukációs weboldalon, mely kullancsokkal, az általuk terjesztett betegségekkel és a kullancscsípés, illetve ezen betegségek megelőzésével kapcsolatos hasznos információkat tartalmaz, legyen az praktikus tanács természetjáróknak vagy kullancscsípés megelőzési tippek.