Ez a dohányzás abbahagyására legalkalmasabb életkor

dohányzás
A dohányzásnak közismertek a kockázatai, és az egészségre gyakorolt káros hatásai
Vágólapra másolva!
Egy kiterjedt tanulmány szerint azoknál a cigarettázóknál, akik 35 éves koruk előtt leszoktak, hasonló a halálozási arány egy adott időszakon belül, mint azoknál, akik életükben soha, egyáltalán nem dohányoztak. A kutatás szerint az is jelentős előnyökkel járt, ha valaki később tette le a cigarettát, de a halálozási arányuk meghaladta azokat, akik 35 éves koruk előtt leszoktak.
Vágólapra másolva!

A 35 éves kor lehet a kulcs

Azoknál a korábbi dohányosoknál, akik 35 és 44 éves koruk között tették le a cigarettát, 21 százalékkal magasabb volt a bármilyen okból bekövetkezett halálozási arány, mint a „soha nem dohányzóknak". Illetve azok a dohányosok, akik 45 és 54 éves koruk között szoktak le a cigarettáról, 47 százalékkal magasabb halálozási arányt mutattak.

– hangsúlyozták a tanulmány szerzői a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A dohányzásról való leszokás, különösen fiatalabb életkorban, a dohányzás folytatásával összefüggő relatív többlethalandóság jelentős csökkenésével járt.

A dohányzásnak közismertek a kockázatai, és az egészségre gyakorolt káros hatásai Forrás: Dreamstime

A JAMA folyóiratban most publikált tanulmányban John P. Pierce a Kaliforniai Egyetem Családorvosi és Közegészségügyi Tanszékének emeritus professzora elmondta: ez a harmadik nagy tanulmány, amely arra utal, hogy

a 35. életév lehet az optimális életkor a leszokáshoz,

különösen azok számára, akik fiatalon kezdenek el dohányozni.

– mutatott rá Pierce. – Azonban most már pontosabban meg lehet határozni azt az életkort, ameddig egy dohányosnak úgymond le kell szoknia a saját egészsége érdekében.

Az új tanulmány a US National Health Interview Survey kérdőíves felmérés (amely az amerikai lakosság egészségi állapotának nyomon követésére szolgál) és a National Death Index, az ország halálozási rekordjai adatbázisának adatait használta fel.

Az elemzés több mint 550 ezer olyan felnőtt felmérési adatait tartalmazta, akik 1997 januárja és 2018 decembere között töltöttek ki kérdőívet, és a felvétel időpontjában 25 és 84 év közöttiek voltak.

Ide tartoztak a jelenlegi dohányosok, a korábbi dohányosok és az úgynevezett soha nem dohányzók, vagyis azok, akik életük során 100-nál kevesebb cigarettát szívtak el.

A dohányzás mindig magasabb halálozási kockázattal járt

Az Országos Halálozási Index szerint 2019 végéig ezekből a vizsgálati alanyokból közel 75 ezer hunyt el. A soha nem dohányzókhoz képest a jelenlegi dohányosoknál összességében lényegesen magasabbak voltak rákos megbetegedések, valamint a szív- és tüdőbetegségek miatti halálozási arány.

– mutatott rá Price. – Lényeges, hogy míg a jelenlegi dohányzás a megkérdezett összes faji és etnikai csoportban magasabb halálozási kockázattal járt, „a dohányzás abbahagyása minden csoport esetében lényegesen megfordította a kockázatokat".

Tényleg életkorfüggő, hogy mikor "érdemes" leszokni a dohányzásról? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Berliner Verlag/Steinach

Azok, akik 45 éves korukra abbahagyták a cigarettázást, akár 90 százalékkal csökkentették a túlzott halálozási kockázatot, ám azoknál, akik 35 éves koruk előtt letették a cigarettát, a halálozási arány nagyon közel volt a soha nem dohányzókéhoz. Hasonlóképpen,

a tanulmány azt is megállapította, hogy minél több idő telt el azóta, hogy valaki abbahagyta a dohányzást, annál közelebb volt a halálozási aránya a soha nem dohányzókéhoz.

Szakemberek szerint a most megállapított 35 éves korhatár talán motiváló lehet a leszokásra törekvő, fiatal dohányosok számára. Hozzáteszik: természetesen 35 éves kor után sincs veszve minden – ahogy a tanulmány is sugallja, az idősebb korban való leszokás is csökkenti a halálozás kockázatát, csak nem olyan drámai mértékben.